Zpět na výpis článků

Kterého vlka krmíš?

Podle staré legendy se vnitru každého z nás odehrává bitva mezi dvěma vlky. Jeden je zlý, představuje sobeckost, vztek, namyšlenost, sobeckost a nenávist. Druhý je hodný, je to štědrost, láska, skromnost, empatie a důvěra. Ptáte se, který vlk vyhrává? Přeci ten, kterého krmíte.

Své vlastní vlky má v sobě každý z nás. První představuje všechny zlé emoce, nutí nás dělat krátkozraké činy, potlačuje naši lidskou stránku a zároveň je to náš vnitřní kritik. Ten druhý v nás vyvolává pocit lásky, vděčnosti, radosti, nabádá nás k pomoci druhým a snaží se o to, abychom byli co nejšťastnější.

Oba vlci ve vás budou celý život a ať se snažíte sebevíc, nemůžete se ani jednoho z nich jen tak zbavit. Je naprosto přirozené, že nás to občas tíhne dělat sobecká rozhodnutí, stejně jako máme někdy (třeba i nevysvětlitelnou) potřebu někomu pomoct. Když ale budete krmit pouze svého hodného vlka, bude se projevovat více. Ten druhý naopak nebude mít sílu a zůstane zalezlý.

Jak krmit hodného vlka?

Zlý vlk se živí Vašimi špatnými náladami. Je nejsilnější, když se cítíte v úzkých, chybí Vám motivace nebo jste s někým ve sporu. Všechny tyto emoce pak dále umocňuje a dostává Vás do začarovaného kruhu. Hodný vlk se naproti tomu projevuje v období radosti. Nabírá na síle, když jste vyrovnaní sami se sebou, máte v životě nějaké cíle a zároveň udržujete dobré mezilidské vztahy.

Ani jeden z vlků se nenakrmí sám. Proto je důležité se pravidelně starat o své psychické zdraví. Jedině tak totiž můžete hodný vlk porazit toho zlého. Snažte se dělat věci, které Vás naplňují, pomáhejte ostatním, ale zároveň nezapomínejte na kvalitní odpočinek, například v podobě meditace či jógy. S rozpohybováním Vašeho hodného vlka Vám pomůže například náš třídílný meditační kurz Laskavost.

Tak nezapomeňte, že vždy vyhrává ten vlk, kterého sami krmíte. A vlk, který vyhrává, z Vás dělá toho, kým jste.

Zajímáš se o meditaci?

Každý týden posíláme e-mail s dobrými tipy či zajímavostmi z našeho světa.

Gratulujeme! Úspěšně jste se přihlásil k odběru.
Hups, někde se vyskytla chyba. Zkuste to prosím ještě jednou.

Přečti si

Zobrazit blog

Calmio v číslech

4,6/5,0

Recenze na Google/App Store

90 000+

Stažení aplikace

1 800+

Stažení aplikace

Zkusit Calmio nic nestojí

Začít meditovat nikdy nebylo jednodušší. Stáhni si Calmio zdarma, nadechni se a zkus třeba náš volně přístupný základní kurz.

Buďte vřelí ke své mysli

Přístup ke sbírce více než 150 meditací na všechno od zmírnění stresu, klidné spaní až posílení sebevědomí.

Usínejte v posteli se zvuky přírody, hudbou či dechovými cvičeními.

Vytvoř si z mindfulness denní rutinu a zkvalitni svůj život díky meditační praxi.