Zpět na výpis článků

10 tipů jak být šťastnější

Všichni se občas cítíme lépe a jindy zase hůře. Možná se ale někdy zamýšlíte nad tím, jak být v životě celkově spokojenější a šťastnější. Často přitom stačí změnit pár návyků, nebo do své každodenní rutiny naopak něco přidat. V následujících řádcích Vám proto ukážeme 10 činností, které Vám mohou dlouhodobě zlepšit nejen chuť do života, ale i požitek z něho.

1. Zapoťte se

Výzkumy ukazují, že už 30 minut pohybu denně v našem těle podporuje uvolňování endorfinů neboli hormonů štěstí. Z průzkumu provedeného v Itálii například vyplynulo, že lidem pomohla fyzická aktivita udržet se v dobré náladě během pandemie.

Najděte si aktivitu, která Vás bude bavit a zkuste ji zařadit do svého každodenního harmonogramu. Může to být jen krátký běh, jízda na kole nebo třeba týmový sport s přáteli. Nejen, že Vám pohyb zlepší krátkodobou náladu, ale vybudujete si díky němu i lepší psychickou a fyzickou odolnost.

2. Vytvořte si pozitivní ranní rutinu

Občas se říká, že ráno dělá den. A my s tím tímto tvrzením naprosto souhlasíme. Snažte se každé ráno začít něčím příjemným a pozitivním. Vyzkoušet můžete například krátkou meditaci, jógu nebo populární cvičení Pět tibeťanů. Příjemně se díky tomu naladíte na nový den a budete lépe zvládat výzvy, které na Vás v jeho průběhu čekají.


3. Meditujte

Meditace je skvělý způsob k vyčištění hlavy, protřídění myšlenek, zklidnění těla i mysli a procítění daného okamžiku. Podle studií navíc meditace pomáhá při zvládání pracovního stresu a zvyšuje produktivitu.

S meditací můžete začít klidně hned, aniž byste s ní měli jakékoliv zkušenosti. Zkuste si každý den vyhradit 10 minut sami pro sebe. Aplikace Calmio Vás provede prvními meditacemi a pomůže Vám tuto techniku ovládnout tak, abyste si výhody meditace mohli užívat kdykoliv i kdekoliv.

4. Otužujte se

Začít s otužováním rozhodně vyžaduje kuráž a odhodlání - výsledky ale stojí za to. Pokud na sebe pravidelně necháte působit studenou vodu, zlepšíte tím svou imunitu, posílíte tělo i ducha a budete jak fyzicky, tak psychicky odolnější. Při otužování naše tělo, podobně jako při fyzické aktivitě, vyplavuje endorfiny, čímž se nám zlepšuje nálada, mírní deprese a dokážeme lépe čelit náročným situacím.


5. Inspirujte se dánským „hygge“

Dánsko se v žebříčcích nejšťastnějších zemí světa dlouhodobě umisťuje na nejvyšších příčkách „Důvodem je hygge“, říká Meik Wiking, ředitel Institutu pro výzkum štěstí v Kodani. „Hygge“ v dánštině znamená pohoda. Význam tohoto pojmu je ale mnohem hlubší.

Hygge je jednoduše životní styl postavený na příjemných pocitech - je to synonymem útulnosti, tepla, pohody a příjemné atmosféry. A podzim je k něčemu takovému jako dělaný. Zkuste si třeba o víkendu zajít na procházku po zabarvené přírodě a po příchodu domů zapalte svíčky, upečte si voňavý koláč a dejte si hrnek horké čokolády.


6. Budujte kvalitní vztahy

Abychom byli spokojení, musíme se obklopovat lidmi, kteří nám s tímto cílem pomáhají. To znamená, že je občas potřeba udělat ve svém okolí pořádnou čistku a s těmi, s nimiž se necítíme dobře, kontakt omezit nebo úplně ukončit. Naopak je důležité udržovat blízký kontakt s lidmi, se kterými nám je dobře, inspirují nás a nabíjí pozitivní energií.

7. Dejte si čokoládu

Nebojte se si čas od času dopřát. Podle vědeckých výzkumů má totiž občasné mlsání čokolády vliv na zlepšení nálady a zmírnění negativních pocitů.

Tip: Pokud býváte často unavení, můžete si vytvořit vlastní příjemný odpočinkový rituál. Zapalte si svíčku, zachumlejte se pod deku a k odpolední kávě si vychutnejte jednu (nebo dvě) kostičky čokolády.

8. Užijte si den offline

Digitální technologie nám dokážou v lecčem významně ulehčit život. Mnohdy nám ale berou pozornost, okrádají nás o čas a kvůli zdánlivě “dokonalým” životům všech ostatních na Instagramu můžeme snadno upadnout do špatné nálady.

Naplánujte si jednou za čas den offline. Dejte si pauzu od scrollování na sociálních sítích, neustálého konzumování obsahu a čtení pracovních emailů. Sami budete překvapeni, kolik energie získáte a jak kvalitně si díky “detoxu” odpočinete.


9. Pořádek dělá přátele

Mít čistou a organizovanou domácnost působí příznivě nejen na estetičnost, ale i na naši mysl. Chceme-li být ve svém životě spokojenější, měli bychom si uklidit doma i v práci.. Zkuste čas od času protřídit své věci a ty, které Vám již neslouží, prodejte nebo věnujte na charitu. Uvidíte, jak se v prostoru zvládnete lépe orientovat a zároveň se díky absenci rušivých elementů budete cítit příjemněji.

Tip: inspirujte se například v knize od Marie Kondo Zázračný úklid.

10. Žijte tady a teď

Snažte se vědomě vnímat a vychutnávat si každý přítomný okamžik. Pokud vykonáváte nějakou činnost, snažte se svou pozornost zaměřit pouze na ni a dejte sbohem multi-taskingu.

Například při jídle se přestaňte zaměstnávat jinými činnostmi (sledováním televize, vyřizování e-mailů apod.) Plně si vychutnávejte jídlo, které máte na talíři a vnímejte jeho chuť, vůni a barvu. To stejné zkuste aplikovat i v práci, během setkání s přáteli nebo třeba při cestování.

Zajímáš se o meditaci?

Každý týden posíláme e-mail s dobrými tipy či zajímavostmi z našeho světa.

Gratulujeme! Úspěšně jste se přihlásil k odběru.
Hups, někde se vyskytla chyba. Zkuste to prosím ještě jednou.

Přečti si

Zobrazit blog

Calmio v číslech

4,6/5,0

Recenze na Google/App Store

90 000+

Stažení aplikace

1 800+

Stažení aplikace

Zkusit Calmio nic nestojí

Začít meditovat nikdy nebylo jednodušší. Stáhni si Calmio zdarma, nadechni se a zkus třeba náš volně přístupný základní kurz.

Buďte vřelí ke své mysli

Přístup ke sbírce více než 150 meditací na všechno od zmírnění stresu, klidné spaní až posílení sebevědomí.

Usínejte v posteli se zvuky přírody, hudbou či dechovými cvičeními.

Vytvoř si z mindfulness denní rutinu a zkvalitni svůj život díky meditační praxi.