Zpět na výpis článků

Jak si lidé v různých koutech světa pomáhají s usínáním

Trápí vás problémy se spánkem a hledáte způsoby jak se s nimi vypořádat? Říká se, že je snazší usnout, když si okolo spánku vytvoříte vlastní rituál. Zjistěte, jak s nespavostí bojují lidé z různých koutů světa – od Indii po Mexiko – a vyzkoušejte některé z těchto spánkových hacků na vlastní kůži.

Kvalitní spánek má zásadní význam pro naše zdraví. A obzvlášť v dnešním uspěchaném světě, kde je stres běžnou součástí každodenního života. Nedostatek spánku může mít negativní vliv na naši fyzickou i duševní pohodu, vede k únavě, podrážděnosti a narušuje naše kognitivní funkce.

Pokud i vás trápí nespavost, můžete se inspirovat rituály a praktikami, které využívají lidé v různých částech světa. Vyrazte s námi spánkovým expresem na cestu po naší planetě a pojďte se s námi podívat, co pomáhá s usínáním lidem v Indii, Japonsku nebo třeba Mexiku.

Horké lázně v Japonsku

Známým japonským rituálem před odchodem do postele je například „Ofuro“ (horká lázeň). Podle studie japonských vědců usnadňuje večerní teplá koupel usínání a pomáhá udržovat zdravý cirkadiánní rytmus. V Japonsku jsou mimo to lidé velmi citliví k přírodním zvukům, jako jsou například zvuky vody nebo cvrlikání ptáků. Praktikování meditace při poslechu těchto zvuků uvolňuje mysl a zmírňuje úzkost.

Meditace a jóga v Indii

V Indii je meditace a jóga běžnou praktikou, která pomáhá uvolnit tělo i mysl a snižuje stres. Podle studie z roku 2014 pomáhá pravidelná meditace a jóga zlepšovat kvalitu spánku a mírnit úzkosti. Pokud s meditací nemáte žádné zkušenosti, můžete vyzkoušet například spánkové kurzy v aplikaci Calmio. V těch si vyzkoušíte několik přínosných dechových cvičení, naučíte se soustředit svou mysl a jednou pro vždy skoncujete s nekonečným převalováním a nespavostí.

Zázračné nápoje v Mexiku

Mexičané si ke spánku pomáhají speciálním pitím, jako je například „atole“, což je teplý nápoj z kukuřičné mouky. Ten je považován za uklidňující a pomáhá tělu relaxovat před spaním. Mnoho lidí také v Mexiku používá aromatické oleje z různých bylin, jako je například levandule či šalvěj, které mají na tělo a mysl uklidňující účinky.

Norské Hygge

Norské a dánské „Hygge“ rituály jsou zaměřené na vytváření příjemné atmosféry pro spánek. Hygge zahrnuje například používání svíček, pohodlných dek či polštářů a vytváření celkové teplé a uklidňující atmosféry. Hygge však není pouze o spánku. Dánové a Norové si z něj utvořili celkový životní styl. A možná právě toto zdánlivě divné slovíčko je důvod, proč se severské státy dlouhodobě udržují na prvních příčkách žebříčků nejšťastnějších národů na světě.

Zvuková terapie v USA

Relaxační techniky jako například meditace a hluboké dýchání sice nejsou populární pouze ve Spojených státech, v posledních letech zde ale podobné rituály nabírají výrazně na oblibě. Tyto praktiky pomáhají uklidnit mysl a zmírňují úzkosti, která patří mezi hlavní příčiny nespavosti. Mnoho lidí také využívá tzv. „bílý šum“, což je zvuková frekvence, která napodobuje zvuky přírody, jako je třeba proud vody v řece nebo šum větru.

Náš tip: V aplikaci Calmio nyní najdete zbrusu nové audiolekce, v nichž vás příjemný a uklidňující hlas několika relaxačními technikami provede a pomůže vám se co nejrychleji odebrat ke spánku.

Všichni lidé jsou rozdílní a všichni potřebujeme ke spánku trochu jiné podmínky. Proto vřele doporučujeme vyzkoušet různé spánkové hacky na vlastní kůži a z těch, které vám sednou si vytvořit vlastní rituál na dobrou noc. Tak příjemné sny!

Zajímáš se o meditaci?

Každý týden posíláme e-mail s dobrými tipy či zajímavostmi z našeho světa.

Gratulujeme! Úspěšně jste se přihlásil k odběru.
Hups, někde se vyskytla chyba. Zkuste to prosím ještě jednou.

Přečti si

Zobrazit blog

Calmio v číslech

4,6/5,0

Recenze na Google/App Store

90 000+

Stažení aplikace

1 800+

Stažení aplikace

Zkusit Calmio nic nestojí

Začít meditovat nikdy nebylo jednodušší. Stáhni si Calmio zdarma, nadechni se a zkus třeba náš volně přístupný základní kurz.

Buďte vřelí ke své mysli

Přístup ke sbírce více než 150 meditací na všechno od zmírnění stresu, klidné spaní až posílení sebevědomí.

Usínejte v posteli se zvuky přírody, hudbou či dechovými cvičeními.

Vytvoř si z mindfulness denní rutinu a zkvalitni svůj život díky meditační praxi.