Zpět na výpis článků

Otužování a chladová terapie. Jak může prospívat nejen našemu tělu, ale i mysli?

Otužování zažívá v posledních letech velký boom. Zejména během pandemie nemoci covid-19 se sociální sítě začaly plnit videi, v nichž se obyčejní lidé, kteří s otužováním doposud neměli třeba vůbec žádné zkušenosti, vrhají s úsměvem na tváři uprostřed zimy do ledových rybníků či řek. Čemu otužování vděčí za nárůst popularity a jak z něj můžete benefitovat i vy?

Otužování je pro spoustu lidí něco, čeho se bojí a raději od toho drží ruce pryč. Představa sebe sama v ledové sprše nebo téměř zamrzlém jezeře nemusí být zrovna nejpříjemnější. Jenže otužování  a hlavně chladová terapie  přináší celou řadu krátkodobě i dlouhodobě příznivých účinků pro naši mysl i tělo. Dnes si proto ve zkratce některé z nich představíme.

Opuštění komfortní zóny

V životě se občas dostáváme do vypjatých stresových situací, které nám nejsou úplně příjemné. Někdy se nám přihodí náhodou, jindy do nich vstupujeme dobrovolně.

Představte si sami sebe například před pracovním pohovorem, při sportovní soutěži, zkoušce ve škole nebo třeba když chcete oslovit někoho, kdo se vám líbí. Ve všech těchto situacích opouštíme naši komfortní zónu, svévolně se stavíme do pozic, které nám nemusejí být zrovna příjemné, ale víme, že právě tyto zkušenosti nás v životě posouvají dál.

Přesně o tom je i otužování – o překonávání hranic a vystavování se diskomfortu. Když si tuto užitečnou dovednost osvojíte při otužování, budou pro vás i jakékoliv jiné životní překážky méně stresové a dokážete k nim přistupovat mnohem lépe.

Nakopnutí a zlepšení nálady

Podle studií se v těle při vystavení chladné vodě začínají vyplavovat endorfiny – hormony štěstí – a noradrenalin. Skočit do ledové vody nebo si dát studenou sprchu je proto ideální třeba hned po ránu. Protože i když třeba zrovna nevykročíte z postele tou správnou nohou, chladná voda vás může i během zdánlivě špatného dne nakopnout a dodat vám potřebnou energii.

Účinky chladu na meditaci

Během meditace se člověk snaží utišit své myšlenky, nerozvíjet je a jen je nechat prolétnout. Tato dovednost, ostatně jako každá jiná, vyžaduje cvik a její ovládnutí potřebuje patřičný čas. Naštěstí vám s ní může pomoci naše aplikace nebo i studená voda!

Při ponoření se do ledové vody potřebuje naše mysl i tělo šetřit energii a teplo. Svévolně se proto snaží co nejvíce uklidnit a koncentrovat se. Když vlezete do studené sprchy nebo skočíte do ledového rybníka, pravděpodobně nebudete přemýšlet nad tím, jakou si dnes dáte večeři nebo co trapného jste kdysi dávno provedli. Vaše hlava všechny tyto rušivé myšlenky utne a soustředí se pouze na daný moment. Přesně o to v meditaci jde.

Zvýšení sebedůvěry

Pokud máte občas problémy se sebedůvěrou nebo obecně sebeláskou, může být chladová terapie skvělým způsobem k jejímu nakopnutí. Jak jsme již zmínili, otužování je o překonávání vlastních hranic a vystoupení z komfortní zóny. To nejlepší na něm ale je, že zkoušíte a děláte věci, o kterých jste sami netušili, že je zvládnete.

Pokud jste se nikdy neotužovali, začínejte postupně. Krušné začátky vám mohou ulehčit například nové kurzy na téma chladové terapie v aplikaci Calmio. Kromě toho, že se v nich dozvíte se, jak z otužování vytěžit maximum, provede vás zkušený mentor Libor Mattuš prvními krůčky a poradí, jak začít zlehka, bezpečně, tak, abyste si namísto lepší nálady neodnesli nějakou nemoc.

Když však půjdete na otužování postupně, už po prvních pár ponořeních rukou do ledové vody v kyblíku ale pocítíte výše zmíněné přínosy, a budete se s chladem seznamovat a budovat k němu vztah.  A právě vztah k chladu - dlouhodobě udržitelný a neustále pozitivní - je to, o co tu jde.

Síla, klid a chladová terapie s vámi!

Zajímáš se o meditaci?

Každý týden posíláme e-mail s dobrými tipy či zajímavostmi z našeho světa.

Gratulujeme! Úspěšně jste se přihlásil k odběru.
Hups, někde se vyskytla chyba. Zkuste to prosím ještě jednou.

Přečti si

Zobrazit blog

Calmio v číslech

4,6/5,0

Recenze na Google/App Store

90 000+

Stažení aplikace

1 800+

Stažení aplikace

Zkusit Calmio nic nestojí

Začít meditovat nikdy nebylo jednodušší. Stáhni si Calmio zdarma, nadechni se a zkus třeba náš volně přístupný základní kurz.

Buďte vřelí ke své mysli

Přístup ke sbírce více než 150 meditací na všechno od zmírnění stresu, klidné spaní až posílení sebevědomí.

Usínejte v posteli se zvuky přírody, hudbou či dechovými cvičeními.

Vytvoř si z mindfulness denní rutinu a zkvalitni svůj život díky meditační praxi.