Zpět na výpis článků

Dýchacími technikami k lepšímu spánku. Jak vám může pránájáma pomoct (nejen) s usínáním

Dýchání je něco, co děláme neustále a automaticky. Nad dechem většinou nijak moc nepřemýšlíme a necháváme naše tělo, ať si ho koriguje samo. Jenže způsob, jakým do svého tělo dostáváme kyslík, může mít nejen na náš fyzický, ale i psychický výkon obrovský vliv. A v následujících řádcích Vám prozradíme, jak svůj dech hacknout tak, aby se Vám usínalo lépe než kdy předtím.

Pránájáma, což v sanskrtu znamená ovládání dechu, je starobylá jógová dechová praxe, která se používá již po staletí a pomáhá cvičencům dosáhnout klidu a uvolnění. Skládá se z řady pomalých, kontrolovaných nádechů, které mohou pomoci regulovat tělo i mysl a snížit tak stres či úzkost. V kombinaci s meditačními technikami může být pránájáma účinným nástrojem pro zlepšení kvality spánku.

Jak dýchání ovlivňuje náš spánek?

Nejprve se podívejme, co o pránájámě říkají studie. Podle těch mohou dechová cvičení z pránájámy pomoct například lidem se syndromem spánkové apnoe, která se projevuje nadměrným chrápáním či nadměrnou denní spavostí. Pránájáma tyto příznaky zmírňuje a zároveň zlepšuje kvalitu spánku pacientů. Kromě toho ale snižuje také stres, mírní úzkosti, a dokonce podporuje fyzické zdraví pacientů s rakovinou.

Existuje celá řada dechových technik, které lze při pránájámě použít. Každá na naše tělo působí trochu jinak a hodí se proto pro různé situace. Jednou z nejoblíbenějších a nejúčinnějších, které pomáhají při usínání, je technika 4-7-8. A celý její princip vlastně prozrazuje už samotný název.

Co je to technika 4-7-8 a jak na ní?

Technika 4-7-8 je opravdu snadná a zvládne ji naprosto kdokoliv. Nejprve se po dobu 4 dob (sekund) nadechujte, poté na 7 dob dech zadržte a během 8 dob ústy pomalu vydechněte. Soustředění se na dechový vzorec a počítání vám pomůže vyčistit mysl a navodí uvolněný stav, který vám pomůže usnout. Tento postup stačí opakovat stále dokola, dokud se neodeberete do říše snů.

Pokud máte problém udržet svou pozornost a soustředit se pouze na svůj dech, můžou vám pomoct meditační aplikace. V aplikaci Calmio nyní najdete zbrusu nové audiolekce, v nichž vás příjemný a uklidňující hlas nejen touto ale i dalšími technikami z pránájámy provede a pomůže vám se co nejrychleji odebrat ke spánku. Případně můžete vyzkoušet i jiné druhy meditace, díky kterým se naučíte svou mysl ovládat nejen při usínání, ale třeba i ve stresových situacích.

Vyzkoušejte👉 Protože víme, jak moc je pro naše tělo odpočinek důležitý, najdete v meditační aplikaci Calmio rovnou tři kurzy zaměřené na spánek. Zatímco kurz Dobrou noc vám pomůže co nejrychleji usnout, lekce s názvem Hajaja je určená pro ty, které trápí noční můry a často se budí uprostřed noci. Kurz Klidný spánek je zase ideální na každodenní uvelebení se do postele.  

Zajímáš se o meditaci?

Každý týden posíláme e-mail s dobrými tipy či zajímavostmi z našeho světa.

Gratulujeme! Úspěšně jste se přihlásil k odběru.
Hups, někde se vyskytla chyba. Zkuste to prosím ještě jednou.

Přečti si

Zobrazit blog

Calmio v číslech

4,6/5,0

Recenze na Google/App Store

90 000+

Stažení aplikace

1 800+

Stažení aplikace

Zkusit Calmio nic nestojí

Začít meditovat nikdy nebylo jednodušší. Stáhni si Calmio zdarma, nadechni se a zkus třeba náš volně přístupný základní kurz.

Buďte vřelí ke své mysli

Přístup ke sbírce více než 150 meditací na všechno od zmírnění stresu, klidné spaní až posílení sebevědomí.

Usínejte v posteli se zvuky přírody, hudbou či dechovými cvičeními.

Vytvoř si z mindfulness denní rutinu a zkvalitni svůj život díky meditační praxi.