Zpět na výpis článků

Co se děje s naším tělem při otužování aneb co umí chladová terapie?

Chladová terapie může mít podle studií celou řadu pozitivních účinků. Proto se ze slova “otužování” stal v posledních letech buzzword, který se objevuje skoro všude. Co se ale vlastně s naším tělem při vystavení se chladu děje a proč může být otužování tak přínosné?

K pochopení principu otužování je potřeba se nejprve krátce vydat do historie. Zima provázela naše předky od pradávna. Lidé se museli s chladem bez zatepleného oblečení, elektřiny či izolovaného obydlí vyrovnávat po dobu téměř celé své evoluce. Luxus „neomezeného“ tepla je pouze výdobytkem posledních desítek let.

Dnes už naštěstí se zimou tolik bojovat nemusíme. Stále tu ale je. Podobně jako další přírodní nástrahy, například nemoci či extrémní změny počasí. A všem těmto rizikům se i tak často chtě nechtě vystavujeme. Jen už se vůči nim většina lidí brání útěkem do zahřátých domovů. Z nejrůznějších dlouhodobých průzkumů je ale patrné, že nejlepším lékem na (téměř) cokoliv je prevence.

Mírný stres, dobrý stres

Chladová terapie funguje na jednoduchém principu, které mu se říká  “hormeze”, což je vystavení se mírnému pozitivnímu stresu (eustresu), který tělo vzpruží a připraví ho na případy, kdy se ocitneme v neplánovaném a stresu. Stresem zde přitom není myšlena pouze nervozita, ale jakékoliv kritické situace, jako je hlad, extrémní zima či velká fyzická námaha.

Dlouhodobé a rozumné otužování tak dokáže váš organismus učinit silnějším, obrnit ho vůči nebezpečným vnějším vlivům a zároveň pozitivně působí na vaši mysl, zlepšuje soustředění a uklidňuje, podobně jako například sport či meditace. Proto vřele doporučujeme tyto aktivity kombinovat, čímž docílíte těch nejlepších výsledků.

Chladová terapie Vám však dokáže pomoci nejenom po delší době pravidelného cvičení ale takřka okamžitě.  Při ponoření se do ledové vody se v těle podle studií již během 20 sekund zvyšuje hladina noradrenalinu, hormonu soustředění a chutí k aktivnímu jednání (což je úplný opak skleslosti a deprese), až o 300 %.

Jeho vylučování má za následek zlepšení nálady, zvýšení energie a podporu chuti do života!

Tak co, už se otužujete? Pokud ne, určitě vám pomůže tenhle průvodce. Hurá do ledové vody!

Zajímáš se o meditaci?

Každý týden posíláme e-mail s dobrými tipy či zajímavostmi z našeho světa.

Gratulujeme! Úspěšně jste se přihlásil k odběru.
Hups, někde se vyskytla chyba. Zkuste to prosím ještě jednou.

Přečti si

Zobrazit blog

Calmio v číslech

4,6/5,0

Recenze na Google/App Store

90 000+

Stažení aplikace

1 800+

Stažení aplikace

Zkusit Calmio nic nestojí

Začít meditovat nikdy nebylo jednodušší. Stáhni si Calmio zdarma, nadechni se a zkus třeba náš volně přístupný základní kurz.

Buďte vřelí ke své mysli

Přístup ke sbírce více než 150 meditací na všechno od zmírnění stresu, klidné spaní až posílení sebevědomí.

Usínejte v posteli se zvuky přírody, hudbou či dechovými cvičeními.

Vytvoř si z mindfulness denní rutinu a zkvalitni svůj život díky meditační praxi.