Zpět na výpis článků

Má štědrost vliv na naše psychické zdraví? A jak ji praktikovat v každodenním životě?

Vánoce jsou svátky klidu, míru, ale hlavně sounáležitosti a štědrosti. Chtěli byste na Vánoce někomu jen tak pomoct, podílet se na nějaké dobročinné akci, ale nenapadá Vás nic konkrétního? Pak jste tady správně. Dnes se totiž podíváme na několik způsobů, kterými můžete snadno někomu vykouzlit úsměv na tváři, a zároveň tím podpořit své psychické zdraví.

Vztahem mezi štědrostí a spokojeností se zabývala celá řada studií a většina z nich dospěla ke stejnému závěru. Rozdávání radosti druhým udělá šťastnějšími i Vás – pokud se cítíte pod psa, pomáhání ostatním Vám tedy dost možná dokáže zvednout náladu.

Na našem Instagramu aktuálně probíhá vánoční výzva Štědrost, jejíž cílem je inspirovat ke konání dobrých skutků. A pokud chybí inspirace, zde je pár tipů, kterými můžeme ze štědrosti udělat součást našeho každodenního života i mimo svátky.

Darujte staré věci

Jakékoliv staré předměty, které máte doma, ale již je nevyužíváte, by někdo jiný dost možná ocenil. Charitativní spolky často sbírají oblečení, přes zimu je obzvlášť poptávka po bundách či rukavicích, které mohou využívat například bezdomovci. Některé školky zase rádi přijmou vaše staré hračky.

K darování starých věcí můžete využít například Nadační fond Veroniky Kváškové, který pomáhá mladým lidem z dětských domovů na jejich cestě do reálného života.Případně můžete jen tak (klidně i mimo Vánoce) obdarovat někoho ze svých známých.

Slyšeli jste o někom, kdo si rozbil mobil, a uvědomili jste si, že se Vám vlastně doma práší na Váš starý? Můžete ho danému nešťastlivci propůjčit a pomoct mu, než si pořídí nový. Darování starých věcí má navíc ještě jednu výhodu – uvědomíte si, co je pro Vás vlastně opravdu důležité, a zbavíte se předmětů, které Vám doma pouze překážejí.

Akce 1+1: Protože i my v Calmiu chceme štědrost co nejvíce podporovat, spouštíme akci 1+1 zdarma na předplatné naší meditační aplikace. Díky tomu si budete moct výhod mindfulness užít nejen Vy, ale zároveň můžete duševní pohodu darovat i někomu dalšímu. A pokud Vás nikdo konkrétní nenapadá, nezoufejte. Dobrý skutek uděláte i tak. Druhé předplatné darujeme ve spolupráci s Nadací Veroniky Kašákové dětem z dětských domovů.

Zúčastněte se dobročinné akce

Vánočních i celoročních dobročinných akcí se v Česku pořádá spousta – takže si každý může vybrat takovou činnost, která je pro něj nejpříjemnější a zdá se mu nejpřínosnější. Máte rádi čtení? Můžete například zpříjemnit pobyt dětským pacientům v nemocnicích v rámci akce Celé Česko čte dětem. Dokážete dobře naslouchat a zajímají Vás autentické příběhy z historie? Pak by pro Vás mohla být ideální akce Ježíškova vnoučata.

Podobných projektů však existuje spousta, stačí si vybrat své zaměření a najít takový, na který budete mít čas, chuť a možnosti. Uvidíte, že pocit přímého kontaktu s těmi, kteří pomoc opravdu potřebují, je k nezaplacení.

Pomozte zvířátkům

Pomoc však nepotřebují pouze lidé. Ani naši čtyřnozí kamarádi to často nemají zrovna jednoduché. Pokud máte ke zvířátkům blízko, ale nemůžete si dovolit si svého mazlíčka pořídit domů, můžete vzít nějakého alespoň na procházku. Většina útulků v České republice Vám osamocené pejsky ráda třeba jen na chvíli vypůjčí na vyvenčení. Společností uděláte radost nejen chlupáčovi, ale zároveň ulehčíte práci zaměstnancům útulku.

Obdarujte sousedy

Někdo se svými sousedy vychází skvěle, někdo s nimi příliš dobré vztahy nemá a někdo je třeba vůbec nezná. Ať už jste v jakékoliv skupině, Vánoce jsou skvělou příležitostí nejen k dělání dobrých skutků, ale třeba i k ohřátí vztahů se svými sousedy.

Zkuste třeba upéct cukroví a část některým z nich donést na ochutnávku. Máte mezi sousedy někoho staršího? Můžete se ho zeptat, zda nepotřebuje s něčím pomoct nebo třeba dojet pro nákup. Nejenže tím někomu uděláte radost, ale zároveň zlepšíte sousedské vztahy a třeba, až jednou něco budete potřebovat Vy, bude pro Vás žádost o pomoc snazší.

I drobnosti se počítají

Jak jsme ale zmínili na začátku, štědří nemusíte být pouze o Vánocích. A protože pomáhání ostatním většinou udělá šťastnější i Vás, je dokonce žádané, abyste štědrost zakomponovali do svého každodenního života. Často přitom úsměv na tváři Vás i ostatních dokážou vykouzlit naprosté maličkosti. V angličtině se pro ně dokonce vžil název random act of kindness (náhodné projevy laskavosti).

Snažte se být co nejvíce pozitivní a příjemní nejen na své blízké, ale i na ostatní. Usmějte se například na číšníka v restauraci nebo prodavačku v obchodě a nebojte se i jí nechat malé, byť třeba jen symbolické dýško. Když pak náhodou vyrazíte na svah a uvidíte spadlého lyžaře, přijeďte za ním a pomozte mu vstát. Pánové zase mohou například koupit kytku a darovat jí náhodné slečně na ulici.

Dobré skutky se ukrývají v našich každodenních životech a situacích, tak se je snažte hledat a nebát se za nimi jít třeba i za cenu vystoupení z komfortní zóny. Uvidíte, že výsledek bude rozhodně stát za to.

Zajímáš se o meditaci?

Každý týden posíláme e-mail s dobrými tipy či zajímavostmi z našeho světa.

Gratulujeme! Úspěšně jste se přihlásil k odběru.
Hups, někde se vyskytla chyba. Zkuste to prosím ještě jednou.

Přečti si

Zobrazit blog

Calmio v číslech

4,6/5,0

Recenze na Google/App Store

90 000+

Stažení aplikace

1 800+

Stažení aplikace

Zkusit Calmio nic nestojí

Začít meditovat nikdy nebylo jednodušší. Stáhni si Calmio zdarma, nadechni se a zkus třeba náš volně přístupný základní kurz.

Buďte vřelí ke své mysli

Přístup ke sbírce více než 150 meditací na všechno od zmírnění stresu, klidné spaní až posílení sebevědomí.

Usínejte v posteli se zvuky přírody, hudbou či dechovými cvičeními.

Vytvoř si z mindfulness denní rutinu a zkvalitni svůj život díky meditační praxi.