Zpět na výpis článků

Jak si udržet rovnováhu mezi osobním a pracovním životem?

Najít rovnováhu mezi pracovním a osobním životem není úkol, který si můžete jen tak odškrtnout. Vzhledem k tomu, kolik času v práci trávíme, jde spíše o dovednost, kterou musíme ovládnout, abychom mohli být v práci i životě dlouhodobě spokojení, produktivnější a plní energie. Pokud se totiž prací necháme naprosto pohltit, může se nám to nepěkně vymstít.

Výzkumníci z prestižní Harvard Business School odhadují, že jen ve Spojených státech stres spojený s prací ročně přispívá k až 120 tisícům úmrtí a stojí zhruba 125-190 miliard dolarů, které jdou na léčení zdravotních problémů způsobených právě jím.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) může zase chronický stres z práce doprovázet i snížení produktivity či averze vůči zaměstnání zasaženého jedince, na což ve finále doplácí i zaměstnavatelé. Pojďte se s námi podívat na to, jak si udržet zdravé rozpoložení pracovního a osobního života tak, aby se tyto dvě části navzájem negativně neovlivňovaly, ale spíše naopak.

Work-Life Integration vs. Work-Life Balance

V posledních dekádách hranice mezi osobním a pracovním časem téměř vymizela. Díky moderním technologiím, internetu či mobilním telefonům totiž není žádný problém zastihnout zaměstnance kdykoliv, i když zrovna není v práci.

Striktně oddělit svůj pracovní a osobní život, alespoň pokud nejste na dovolené, je u většiny povolání tak téměř nemožné. Určitě byste měli mezi jedním a druhým určité hranice udržet, například se tedy snažte co nejvíce svých úkolů či povinností vyřešit v pracovní době, když jste v kanceláři nebo na jiném svém pracovišti.

Nemusíte se ale rozdělovat na dvě osobnosti (v práci vs. během volna), ale můžete práci do svého života přirozeně integrovat. Když Vám kolega napíše e-mail během Vašeho volna, uvolníte si chvilku času na odpověď. Na druhou stranu se pak ale nemusíte bát vyhradit si chvíli na odpočinek nebo jen tak přátelské poklábosení s kolegy během práce. Někomu však striktní oddělení pracovního a volného času vyhovuje více než jejich míchání. Vyzkoušejte si, který přístup lépe sedí Vám a ten praktikujte.

Zastavte se a reflektujte

Zkuste se čas od času zastavit a upřímně si říct, co se ve Vašem životě aktuálně děje. Co Vás stresuje, jaké jsou Vaše priority, čeho chcete v blízké i daleké budoucnosti dosáhnout? Své myšlenky můžete sepsat i na papír.

Jedině, když budete jasně vědět, co Vás v současnosti trápí nebo co je vlastně Váš aktuální cíl, budete moct svůj životní styl přizpůsobit tomu, abyste negativní záležitosti eliminovaly, a naopak se mohli věnovat tomu, co Vás baví, naplňuje a v čem vidíte budoucnost.

Věděli jste, že: Kvůli nadměrnému pracovnímu vytížení mohou trpět i vztahy? Podle studie provedené v jihovýchodní Asii, jsou ženy, jejichž partner pracuje více jak 50 hodin týdně, ve vztahu méně spokojené a zároveň jsou mnohem častěji ve stresu, než ty, jejichž partner pracuje běžných 35+ hodin týdně.

Vytvářejte si plány

Pokud jste si utříbili své myšlenky, priority a cíle, je na čase začít plánovat. Podle některých studií má osobní organizace a plánování významný vliv na spokojenost i produktivitu v práci.

Zkuste si vést diář. Na každý den si dopředu vypište úkoly, které potřebujete stihnout, přiřaďte k nim prioritu a třeba i doplňující informace, jako je odhadovaná časová náročnost či místo. Díky tomu se daný den budete moct soustředit čistě na plnění svých povinností a už nebudete muset ztrácet čas a nervy s organizací za běhu.

Nebojte se odpočinku

To platí jak ve volném čase, tak v práci. Nikdo totiž nevydrží v zápřahu neustále. Proto je potřeba se občas zastavit a nabrat nový dech. Z metanalýzy více jak 22 studií vyplynulo, že krátké, zhruba 10minutové, pauzy při práci pomáhají zvyšovat vitalitu a snižovat únavu zaměstnanců.

Během pauzičky si můžete například popovídat s kolegy, dát si zdravou svačinu nebo se jít na chvíli projít. Obzvlášť důležité je na pravidelné přestávky nezapomínat při práci na dálku. Právě při té je totiž udržení zdravé kombinace osobního a profesního života nejobtížnější, protože při ní jakékoliv hranice mezi kanceláří a domovem odpadají.  

Využívejte volný čas efektivně

Energii byste měli nabírat primárně ve volném čase – po příchodu z práce, o víkendech nebo na dovolené. Z výzkumu Harvard Business Review vyplynulo, že dobře naplánovaná dovolená bez stresu, při které odjedete daleko od své práce a poznáte nové lidi, může velmi pozitivně ovlivnit Vaše pracovní nasazení po příjezdu. Nevydařená dovolená Vás naopak může ještě více vyčerpat.

To stejné ale platí i v rámci jediného dne. Příjemné odpoledne strávené děláním svých koníčků nebo posezením s přáteli Vás může skvěle dobít. Přínosný efekt může mít pro někoho i lenošení v posteli s hrnkem kakaa nebo sledováním seriálů. Každopádně se snažte ve volném čase dělat hlavně to, co Vás baví a dobíjí Vám energii potřebnou k práci.

Vyzkoušejte: Skvělou formou efektivního relaxu je i pár minutová meditace. Vaše tělo i hlava si díky ní během chvilky odpočine a zároveň si utříbíte myšlenky, budete se cítit více v přítomnosti a dokážete se lépe soustředit. Nevěříte? Vyzkoušejte si to sami. Začátky Vás provede aplikace Calmio, v níž najdete desítky nejrůznějších kurzů podložených vědeckými poznatky.

Zajímáš se o meditaci?

Každý týden posíláme e-mail s dobrými tipy či zajímavostmi z našeho světa.

Gratulujeme! Úspěšně jste se přihlásil k odběru.
Hups, někde se vyskytla chyba. Zkuste to prosím ještě jednou.

Přečti si

Zobrazit blog

Calmio v číslech

4,6/5,0

Recenze na Google/App Store

90 000+

Stažení aplikace

1 800+

Stažení aplikace

Zkusit Calmio nic nestojí

Začít meditovat nikdy nebylo jednodušší. Stáhni si Calmio zdarma, nadechni se a zkus třeba náš volně přístupný základní kurz.

Buďte vřelí ke své mysli

Přístup ke sbírce více než 150 meditací na všechno od zmírnění stresu, klidné spaní až posílení sebevědomí.

Usínejte v posteli se zvuky přírody, hudbou či dechovými cvičeními.

Vytvoř si z mindfulness denní rutinu a zkvalitni svůj život díky meditační praxi.