Zpět na výpis článků

Jak prožít Vánoce v klidu a pohodě

Vánoce mají být svátky klidu, pohody a štěstí. Ve skutečnosti tomu však často bývá spíše naopak. Druhá polovina prosince je mimo jiné tradičně spojena s nákupním šílenstvím, sháněním dárků na poslední chvíli, všudypřítomnou vánoční výzdobou a pro spoustu lidí také největším úklidem v roce. Přestože se někdo ve výše zmíněném vyžívá, pro jiné je to téměř smrtící kombinace.

Podle průzkumu webu Healthline jsou Vánoce stresujícím obdobím asi pro 62 % lidí. Pokud i Vám dělají svátky každoročně vrásky na čele, možná je čas na změnu. Pomoct Vám mohou tipy níže.

Udělejte si Vánoce podle sebe

Přestože u nás mají Vánoce poměrně pevnou a dlouhou tradici, neznamená to, že existuje nějaký vzorec na to, jak by mělo vlastně ideální prožití svátků vypadat. Nesnažte se proto zapadnout do nějaké očekávané představy ostatních, ale udělejte si Vánoce takové, jak chcete sami.

Někdo vánoční atmosféru prostě miluje. Někdo zase ne a je to naprosto v pořádku. Někdo před Vánocemi rád uklízí, někdo peče cukroví, jiní ho rádi jí, někdo jezdí na lyže, někdo se účastní dobročinných projektů nebo venčí pejsky a někdo dělá to, co zbytek roku.

Nezáleží na tom, jestli chcete konec roku využít k osobní proměně nebo si dopřát zasloužený odpočinek s dobrým jídlem a lenošením u krbu. Prostě si udělejte Vánoce podle sebe.

Nechte perfekcionismus stranou

Máte pocit, že Vaše vánoční výzdoba musí být dokonalá? Že musíte vysát každý kout svého bytu, pozvat během adventu na návštěvu celou rodinu, vybrat ty nejlepší dárky, nádherně je zabalit, připravit luxusní štědrovečerní večeři, a přitom stihnout vše do práce? Raději byste měli nastavení své mysli trochu změnit.

Přehnaný perfekcionismus podle výzkumů výrazně zvyšuje hladinu stresu či riziko vyhoření. Vánoce mají být svátky klidu a nefalšované pohody. Snažte se tedy při svých přípravách zaměřit jen na to podstatné a po splnění úkolů se nebojte dopřát si zasloužený odpočinek.

Zajímavost: V jedné studii vědci z Grand Valley State University zkoumali vliv perfekcionismu na osobní i pracovní životy matek. Z výsledků vyplynulo, že touha po dokonalosti zvyšuje nejen riziko pracovního vyčerpání, ale zároveň má negativní dopad i na rodičovské návyky.

Myslete na sebe

Nestresujte se zbytečnostmi a nebojte se občas jiným i sami sobě říct „ne“. Během Vánoc spousta z nás automaticky propadne pocitu, že každému musí ve všem vyjít vstříc. Abychom ale mohli konat dobro pro ostatní, musíme se v první řadě cítit dobře my sami.

Zkuste si každý den alespoň na chvíli sednout, uvolnit se a dostat se do přítomného okamžiku – odhodit stranou starosti na to, co bylo včera, nebo co bude zítra, a soustředit se pouze na daný moment. Podle studií mindfulness pomáhá nejen ulevovat od stresu, ale zároveň může zmírňovat úzkosti i fyzickou bolest.

Vyzkoušejte: Nejpopulárnější technikou k ovládnutí mindfulness je meditace. Abyste se naučili naplno prožívat přítomný okamžik, bohatě stačí si na ní každý den vyčlenit třeba 10 minut. Během meditace si navíc skvěle odpočine tělo i mysl, takže spojíte příjemné s užitečným. Začít s meditací Vám pomůže aplikace Calmio. Pro úlevu od stresu je pak obzvlášť ideální kurz Zklidnění mysli.

Buďte realisté a smiřte se se změnami

Tento bod se úzce pojí s tím předchozím. Ať se totiž budete snažit jakkoliv, nic nejspíš nebude tak dokonalé, jak byste si to představovali. Navíc je potřeba si uvědomit, že časy se mění. Většina z nás má ale přitom o Vánocích zafixovanou představu z dětských let, když jsme nemuseli téměř nic řešit a pouze jsme se těšili na příchod Ježíška.

Doba se mění, tradice stárnou a děti rostou. Je proto dost možné, že letošní Vánoce budou vypadat jinak než před pěti nebo dvaceti lety. Neutápějte se v nostalgii, ale najděte nové cesty, jak si svátky užít naplno. Pokud například nebudete s rodinou na Štědrý večer po kupě, můžete si třeba zavolat.

Můžete vyzkoušet i zavedení nových vlastních tradic – například procházku po přírodě, filmové dopoledne nebo nějaký speciální druh jídla k obědu. Fantazii se ani při Vánocích meze nekladou.

Neutrácejte bezhlavě

Pro spoustu lidí jsou Vánoce náročné nejen časově, ale i finančně. Zhruba desetina Čechů si přitom speciálně na vánoční dárky peníze půjčuje. Podle expertů jsou však půjčky na dárky rizikové a značně nevýhodné.

Právě peníze pak mohou být hlavním vánočním stresorem. Nejde však pouze o dárky, ale také například výzdobu či občerstvení. Tyto výdaje přitom přicházejí postupně a bez rozvažování se mohou nepěkně prodražit.

Snažte se proto své vánoční výdaje naplánovat dopředu. Napište si, za co byste chtěli utratit kolik peněz a tohoto limitu se držte. Dárky či výzdobu můžete nakoupit na internetu, kde snadno porovnáte ceny u jednotlivých obchodníků, čímž lze ušetřit. Zároveň nad výdaji přemýšlejte a u každé věci ze seznamu se dvakrát rozmyslete, zda je opravdu nutná.

Zajímáš se o meditaci?

Každý týden posíláme e-mail s dobrými tipy či zajímavostmi z našeho světa.

Gratulujeme! Úspěšně jste se přihlásil k odběru.
Hups, někde se vyskytla chyba. Zkuste to prosím ještě jednou.

Přečti si

Zobrazit blog

Calmio v číslech

4,6/5,0

Recenze na Google/App Store

90 000+

Stažení aplikace

1 800+

Stažení aplikace

Zkusit Calmio nic nestojí

Začít meditovat nikdy nebylo jednodušší. Stáhni si Calmio zdarma, nadechni se a zkus třeba náš volně přístupný základní kurz.

Buďte vřelí ke své mysli

Přístup ke sbírce více než 150 meditací na všechno od zmírnění stresu, klidné spaní až posílení sebevědomí.

Usínejte v posteli se zvuky přírody, hudbou či dechovými cvičeními.

Vytvoř si z mindfulness denní rutinu a zkvalitni svůj život díky meditační praxi.