Zpět na výpis článků

Jak být více v přítomném okamžiku

Jedním z hlavních cílů meditace je naučit se být více v přítomném okamžiku bez ohledu na to, co děje kolem nás. Pojem „přítomný okamžik“ neboli mindfulness jste možná již slyšeli. Pojďme se ale podívat na několik praktických rad, které vám k tomu, abyste každý moment prožívali naplno, opravdu pomohou.

Pokud naší mysli dovolíme negativní emoci prožít naplno, dříve se budeme cítit zase lépe. Vnímání pozitivních prožitků nám naopak dovoluje si šťastné chvíli vychutnat opravdu naplno a dostat se do stavu vnitřní vyrovnanosti. Čím více budete všímavost praktikovat, tím lépe dokážete v budoucnu negativní emoce rozpoznat a rychleji se jich zbavit. Žít okamžikem ale znamená kromě pocitů vnímat i své myšlenky.

Co znamená být více přítomný?

Být přítomný znamená soustředit se jen a pouze na to, co se děje a co děláme tady a teď. Nezáleží, zda jde o pracovní projekt, snídani nebo třeba koncert. Pokud jsme plně soustředěni a přítomni, můžeme se na danou činnost plně zaměřit a nejsme ztraceni ve svých myšlenkách, takže dokážeme být produktivnější, případně si lépe vychutnávat zážitky.

K osvojení mindfulness se nejčastěji využívá meditace. Díky ní se totiž časem naučíme prožívat emoce, které v danou chvíli cítíme. Jakto?

Když se například rozčílíme, dokážeme díky meditaci rychle rozpoznat, co se děje, a své emoce tak můžeme vědomě ventilovat. Když nás pak zasáhnou stejné pocity znovu, zvládneme je uchopit lépe, tak aby na nás neudeřily tolik.

Proč je tak obtížné být myšlenkami v přítomnosti?

Většina z nás má přirozené tendence řešit uplynulé, nebo naopak nadcházející události – tedy nikoliv to, co se děje, ale co se stalo nebo teprve stane. Být v přítomném okamžiku neznamená tyto myšlenky úplně vypnout a nepřemýšlet nad budoucností či minulostí.

Svých dlouhodobých cílů ale můžeme dosáhnout pouze tak, že se budeme na plnění úkolů soustředit stoprocentně. Když zvládnete žít lépe v přítomném okamžiku, můžete maximalizovat své výsledky díky větší psychické odolnosti.

Jak cvičit všímavost v praxi?

Když v sobě máme adrenalin nebo euforii, například při sportu nebo důležité schůzce, většinou se na daný okamžik dokážeme soustředit celkem snadno. Při méně intenzivních činnostech, jako je například práce či běžné setkání s přáteli, ale myšlenkami lehce odbočíme někam jinam. Jak tedy všímavost cvičit a naučit se z každého okamžiku vytěžit maximum?

1. Meditace

Zkuste si každý den najít pár minut klidu a ticha jen pro sebe. Při meditaci se soustřeďte pouze na svůj dech a tělo. Vnímejte své pocity, to, jak se cítíte, zda se vám pohodlně sedí nebo jestli někde v těle necítíte napětí či bolest. Během meditace však nic neměňte. Pouze v klidu seďte a pozorujte.

Tip: S meditací vám může pomoct například kurz Všímavost v aplikaci Calmio. Tu si můžete vyzkoušet zdarma a lze si ji stáhnout klidně rovnou.

2. Vědomá konzumace

Všímavost můžete trénovat i při tak běžné činnosti, jako je jezení. Vzhledem k dnešní uspěchané době se často snažíme zkombinovat co nejvíce činností do jedné, takže jíme například při sledování televize, vyřizování e-mailů, v autě nebo dokonce za chůze.

Při vědomém jezení se v danou chvíli soustředíte pouze na jídlo, které máte zrovna na talíři. Vychutnáváte si ho všemi smysly, vnímáte jeho chuť, barvu a texturu. Kromě toho, že jde o skvělý trénink prožívání přítomnosti, také si díky této metodě lépe uvědomíte, kdy už máte dost a nebudete se přejídat. Jezení v klidu navíc napomáhá i lepšímu trávení.

3. Vytvořte si rituály

Vytvoření rutinní péče o sebe sama vám pomůže získat lepší kontrolu nad svým životem a cítit se tak, že jste sami pro sebe prioritou. Díky tomu se budete cítit více ukotveně po celý den.

Tip: Zkuste do své každodenní rutiny zařadit krátkou meditaci nebo třeba 10minutovou ranní jógu.

Žít v přítomném okamžiku znamená zaměřit se pouze na emoce, které prožíváme právě teď. Nezáleží na tom, zda se jedná o pozitivní či negativní naladění. Jde o to své emoce zkrátka prožít. Proč?

Zajímáš se o meditaci?

Každý týden posíláme e-mail s dobrými tipy či zajímavostmi z našeho světa.

Gratulujeme! Úspěšně jste se přihlásil k odběru.
Hups, někde se vyskytla chyba. Zkuste to prosím ještě jednou.

Přečti si

Zobrazit blog

Calmio v číslech

4,6/5,0

Recenze na Google/App Store

90 000+

Stažení aplikace

1 800+

Stažení aplikace

Zkusit Calmio nic nestojí

Začít meditovat nikdy nebylo jednodušší. Stáhni si Calmio zdarma, nadechni se a zkus třeba náš volně přístupný základní kurz.

Buďte vřelí ke své mysli

Přístup ke sbírce více než 150 meditací na všechno od zmírnění stresu, klidné spaní až posílení sebevědomí.

Usínejte v posteli se zvuky přírody, hudbou či dechovými cvičeními.

Vytvoř si z mindfulness denní rutinu a zkvalitni svůj život díky meditační praxi.