Zpět na výpis článků

Co má společného štědrost a mindfulness?

V našem minulém článku jsme se věnovali štědrosti – tomu, jak jí praktikovat nejen během Vánoc, ale i v našich každodenních životech. Štědrost však není pouze o rozdávání peněz či věcí, ale i každodenních maličkostech, jako je úsměv na prodavačku, pochvala kolegy nebo rada kamarádovi. Všemi takovými drobnostmi přitom ve finále nepomáháme pouze ostatním, ale i sami sobě.

Štědrost a laskavost patří mezi základní pilíře mindfulness a mají velmi příznivé účinky nejen na náš psychický ale i fyzický stav. Z metaanalýzy studií s celkem více jak 200 tisíci účastníky vyplynulo, že štědří lidé jsou obecně šťastnější a zdravější. Proto by laskavost neměla být něčím speciálním, ale naopak bychom z ní měli udělat přirozenou součást našich životů.

Co je to mindfulness štědrost?

Jak jsme již zmínili výše, štědrost není pouze o materiálním či peněžním rozdávání. V oboru mindfulness se za štědrost považují jakékoliv činnosti, při nichž se odpoutáme sami od sebe, a zaměříme svou pozornost stoprocentně na ostatní.

Štědří tedy můžeme být například při libovolné konverzaci jen tím, že druhého opravdu posloucháme, dáváme mu zpětnou vazbu a upřímně ho podporujeme. Jediné co k tomu potřebujete je dokázat se plně soustředit na přítomný okamžik. S tím Vám pomůže několik jednoduchých praktik a triků, mezi něž patří například i meditace.

Co je to přítomný okamžik? Odpoutání se od myšlenek na minulost či budoucnost a plné soustředěný na daný moment, který zrovna prožíváme. Naučit se žít v přítomném okamžiku je jedním z hlavních cílů meditace. I při ní na sebe totiž necháváme působit pouze aktuální pocity a myšlenky, které se nám v daný okamžik honí hlavou. Skvěle určený je pro tento účel náš kurz Lepší soustředění.

Zkuste tedy při své další interakci odhodit stranou všechny ostatní myšlenky, a soustřeďte se pouze na daný rozhovor. Štědrost může být ale i pochválení kolegy, spontánní napsání kamarádce s dotazem, jak se má, a pozváním na kávu, nebo jen úsměv na náhodného kolemjdoucího, přidržení dveří někomu jinému při vstupu do obchodu či upřímné poděkování prodavačce. Uvidíte, že i takovými drobnostmi dokážete pozvednout náladu nejen ostatním, ale také sami sobě.

Zajímáš se o meditaci?

Každý týden posíláme e-mail s dobrými tipy či zajímavostmi z našeho světa.

Gratulujeme! Úspěšně jste se přihlásil k odběru.
Hups, někde se vyskytla chyba. Zkuste to prosím ještě jednou.

Přečti si

Zobrazit blog

Calmio v číslech

4,6/5,0

Recenze na Google/App Store

90 000+

Stažení aplikace

1 800+

Stažení aplikace

Zkusit Calmio nic nestojí

Začít meditovat nikdy nebylo jednodušší. Stáhni si Calmio zdarma, nadechni se a zkus třeba náš volně přístupný základní kurz.

Buďte vřelí ke své mysli

Přístup ke sbírce více než 150 meditací na všechno od zmírnění stresu, klidné spaní až posílení sebevědomí.

Usínejte v posteli se zvuky přírody, hudbou či dechovými cvičeními.

Vytvoř si z mindfulness denní rutinu a zkvalitni svůj život díky meditační praxi.