Zpět na výpis článků

Proč je třetí pondělí v lednu nejdepresivnější den v roce?

Přezdívá se mu Blue Monday a má jít o pravidelně nejdepresivnější den v roce. Proč je třetí pondělí v lednu tak obávané a jak si zachovat klidnou mysl nejen během něj ale i v další chladné zimní dny?

S pojmem Blue Monday (modré pondělí) přišel v roce 2004 psycholog Cliff Arnall poté, co provedl průzkum, který měl za cíl zjistit příčinu nízkých zisků cestovních kanceláří během začátku roku. Po důkladné analýze došel k závěru, že třetí týden v lednu je pro většinu lidí tak depresivní kvůli kombinaci několika faktorů, jako jsou porušená novoroční předsevzetí, ošklivé počasí či špatná finanční situace.

Přestože koncept Blue Monday není přímo vědecky podložen, jeho původ nejspíš souvisí se sezónní afektivní poruchou (SAD). SAD je druh depresí, které se váží na změny v ročních období a u zasažených jedinců se dostavují každý rok v podobném čase. Úzkostná nálada během chladných zimních dnů ale není nic vzácného a čas od času postihne většinu z nás. Jak se s ní poprat?

Jak přežít Blue Monday s úsměvem na tváři

Níže přinášíme několik jednoduchých triků, které Vám pomohou porazit pochmurnou náladu nejen během modrého pondělí, ale klidně během jakéhokoliv jiného zimního dne.

Buďte v komfortním prostředí

Pokud jste vášnivý extrovert, vyrazte někam se svými kamarády. Jestli ale preferujete trávit čas sami se sebou, klidně zůstaňte doma a přečtěte si knížku nebo třeba koukněte na film.

Zameditujte si

Je půlka ledna, sedíte doma a v hlavě se Vám honí nejrůznější myšlenky? Zkuste si na chvíli sednout, uvolnit se a nechat svou mysl odpočinout pomocí meditace. Pomoct Vám může třeba náš audiokurz Zklidnění mysli. Navíc teď můžete na našem e-shopu využít akci na roční předplatné Calmio+ s meditačním polštářem zdarma.

Projděte se venku

Ať už svítí slunce nebo je zataženo, alespoň chvíle venku Vám rozhodně prospěje. Nadýcháte se čerstvého vzduchu, načerpáte vitamín D a uděláte i něco pro svoje zdraví

Dejte si něco dobrého k jídlu

Zatímco v létě většina z nás ocení studený salát na zchlazení, v zimě naopak vyhledáváme spíše teplejší jídla. Dejte si k obědu třeba horkou polévku a k pití si uvařte třeba čaj z čerstvého zázvoru, ať se zahřejete a porazíte pochmurnou náladu spojenou s venkovním chladem.

Zajímáš se o meditaci?

Každý týden posíláme e-mail s dobrými tipy či zajímavostmi z našeho světa.

Gratulujeme! Úspěšně jste se přihlásil k odběru.
Hups, někde se vyskytla chyba. Zkuste to prosím ještě jednou.

Přečti si

Zobrazit blog

Calmio v číslech

4,6/5,0

Recenze na Google/App Store

90 000+

Stažení aplikace

1 800+

Stažení aplikace

Zkusit Calmio nic nestojí

Začít meditovat nikdy nebylo jednodušší. Stáhni si Calmio zdarma, nadechni se a zkus třeba náš volně přístupný základní kurz.

Buďte vřelí ke své mysli

Přístup ke sbírce více než 150 meditací na všechno od zmírnění stresu, klidné spaní až posílení sebevědomí.

Usínejte v posteli se zvuky přírody, hudbou či dechovými cvičeními.

Vytvoř si z mindfulness denní rutinu a zkvalitni svůj život díky meditační praxi.