Zpět na výpis článků

Perfektní večerní rutina

Po náročném dni máte večer plné právo na odpočinek. Vaše večerní rutina by proto měla být co nejpříjemnější a nenáročná, aby se při ní tělo uvolnilo. Když ji navíc budete praktikovat dlouhodobě, mozek si na ní zvykne, pochopí během ní, že je čas jít spát, a bude se Vám lépe usínat. Jak tedy může taková večerní rutina vypadat?

V jednom z našich předchozích článků jsme se věnovali tomu, jak si vytvořit co nejlepší ranní rutinu. Tentokrát se zaměříme na návyky, které Vám pomohou co nejlépe zakončit den a připravit tělo ke kvalitnímu spánku.

Naplánujte si další den

Asi to znáte. Lehnete si do postele, chcete spát, ale vaše hlava namísto toho začne přemítat nad nejrůznějšími věcmi, které Vám v usnutí zabraňují – například starosti o to, co budete dělat zítra.

Vytvořte si proto vždy před spaním časový harmonogram na další den. Vypište si veškeré úkoly, které potřebujete stihnout a přiřaďte jim prioritu. Uvidíte, že se Vám bude usínat klidněji a ještě ušetříte čas, který byste museli obětovat plánování ráno.

Chvilku času před spaním ale můžete věnovat také minulosti. Podívejte se zpětně na svůj den a vypište si, co se Vám povedlo nebo za co jste vděční. Své poznatky můžete zanášet třeba i do speciálního deníčku. Když Vám někdy bude pod psa, můžete do něj nahlédnout, zavzpomínat na své úspěchy a třeba se inspirovat do budoucna.

Dejte si horkou čokoládu

…nebo jakýkoliv jiný oblíbený horký nápoj (nejlépe však bez kofeinu). Bohužel zatím neexistuje dostatek studií, které by dokazovaly, že by pití horké čokolády nějak pomáhalo tělo uspat. Můžete si z toho však vytvořit příjemný pravidelný rituál, kterým svému mozku vyšlete signál, že přichází čas jít do postele.

Uvolněte se meditací

Podle mnohých studií meditace pomáhá tělo uklidňovat a zbavovat ho od stresu. A to je přesně to, co před spaním nejspíš potřebujete. Meditace s sebou přináší i celou řadu dalších dlouhodobých výhod, a to jak zdravotních, tak psychických.

Pokud nevíte, jak s meditací začít, můžete vyzkoušet aplikaci Calmio, která Vás pomocí strukturovaných lekcí provede od úplných začátků meditace po pokročilé techniky. Pro svou večerní rutinu můžete vyzkoušet například kurz „Klidný spánek“. Co se v něm naučíte, vypovídá už samotný název.

Vypněte obrazovky

Možná Vás občas svádí vzít si mobil do postele a být na něm až do doby, než usnete. To ale není zrovna ideální. Modré světlo vyzařující z televizních obrazovek, monitorů či mobilních displejů snižuje produkci melatoninu - hormonu, který je pro kvalitní spánek klíčový.

Tip: Dopad modrého světla lze snížit také tím, že si večer na displeji nastavíte noční režim, který je pro oči stravitelnější. Pokud pracujete na počítači intenzivně přes den, můžete vyzkoušet speciální brýle proti modrému světlu.

Snažte se veškeré obrazovky vypnout alespoň hodinu před spaním. Namísto toho můžete tento čas věnovat některé z níže uvedených aktivit 👇

Buďte se svými nejbližšími

Strávit večer nějaký čas se svými blízkými pomáhá utužovat vztahy, zlepšovat náladu a dostat Vás do pohody. Zkuste si například s rodinou zahrát deskové hry nebo si jen tak popovídat. S přítelem či přítelkyní na sobě zase můžete navzájem vyzkoušet masáže nebo si třeba pohrajte se svým domácím mazlíčkem.

Počtěte si

Najít si v dnešní uspěchané době čas na čtení může být pro spoustu lidí problém. Proto je ideální si pro tuto aktivitu vyhradit čas večer, když už není vhodné pracovat na počítači nebo koukat na televizi. Nejenže před usnutím uděláte ještě něco přínosného, ale čtení zároveň unavuje oči (na rozdíl od obrazovek) přirozeně, čímž tělo připravuje ke spánku.

Výzva: Vytvořte si seznam literatury, která Vás láká, a snažte se každý den před spaním přečíst alespoň 10 stránek. Není to sice moc, ale za rok tímto tempem přelouskáte 3650 stran – to je asi dvanáct průměrně tlustých knížek. Máte nějaké tituly, které jste si chtěli vždycky přečíst, ale nikdy jste se k nim nedostali? Tohle je ideální příležitost. Přejeme pěkný večer a ničím nerušené usínání😴

Zajímáš se o meditaci?

Každý týden posíláme e-mail s dobrými tipy či zajímavostmi z našeho světa.

Gratulujeme! Úspěšně jste se přihlásil k odběru.
Hups, někde se vyskytla chyba. Zkuste to prosím ještě jednou.

Přečti si

Zobrazit blog

Calmio v číslech

4,6/5,0

Recenze na Google/App Store

90 000+

Stažení aplikace

1 800+

Stažení aplikace

Zkusit Calmio nic nestojí

Začít meditovat nikdy nebylo jednodušší. Stáhni si Calmio zdarma, nadechni se a zkus třeba náš volně přístupný základní kurz.

Buďte vřelí ke své mysli

Přístup ke sbírce více než 150 meditací na všechno od zmírnění stresu, klidné spaní až posílení sebevědomí.

Usínejte v posteli se zvuky přírody, hudbou či dechovými cvičeními.

Vytvoř si z mindfulness denní rutinu a zkvalitni svůj život díky meditační praxi.