Zpět na výpis článků

Jak si vytvořit meditační rutinu?

Meditace je starodávná praxe, která dokáže změnit Vaše životy k lepšímu. Pravidelná meditace a věnování se svému mentálnímu i emočnímu zdraví může mít pozitivní dopad na všechny oblasti Vašeho života. Když se rozhodnete začít meditovat, může být ale obtížné si nový návyk vytvořit a udržet. Přinášíme několik jednoduchých triků, které vám se zařazením meditace do Vašeho života pomohou.

Začít s nějakým novým návykem, obzvláště po novém roce, je poměrně snadné – ať už jde o sport, změnu jídelníčku nebo třeba meditaci. Udržení takového zvyku už ale bývá celkem oříšek. Pokud jste se rozhodli meditaci do svého života zařadit, gratulujeme. Udělali jste skvělou věc. Níže se Vám pokusíme poradit, jak se této praktiky udržet a dokázat díky ní svůj život dlouhodobě zlepšovat.

1) Zvolte si čas pro meditaci

Snažte se každý den meditovat ve stejnou dobu. To vám pomůže začlenit meditaci do Vašeho každodenního života. Začít můžete třeba už s 10 minutami denně, které pak lze postupně prodlužovat.

2) Připravte si místo

Je důležité si pro meditaci zvolit pohodlné místo, kde Vás nic neruší. Můžete si vyčlenit třeba kout v obýváku či pokoji, kde se budete moci soustředit pouze na meditaci.

3) Vyberte si odpovídající meditační techniku

Meditace může mít opravdu spoustu podob. Nejlepší je vyzkoušet několik a zjistit, která vám vyhovuje nejlépe.

4) Vytvořte si cíle

Stanovení cílů je důležité k udržení jakéhokoliv zvyku. Určete si například délku meditace nebo počet meditačních sezení, které chcete každý týden/měsíc absolvovat. Dobrou pomůckou je také praktikování meditace po nějakém jiném zvyku, který již máte osvojený, například čištění zubů či snídaně.

5) Zkuste meditační aplikaci

Meditační aplikace vám nabídne vše od meditačních návodů až po upozornění o Vaší denní meditační rutině. Vyzkoušejte naši aplikaci Calmio. Pro nováčky máme připravené hned 3 základní kurzy, které Vás během 30 dnů provedou tím nejdůležitějším a připraví Vás na další specifičtěji zaměřené meditační kurzy, jako je Klidný spánek či Lepší soustředění.

Většina lidí, kteří začnou s meditací vydrží pouze krátkou dobu. Nicméně, s vytvořením a udržením nového návyku se může stát něco zcela magického. Studie ukazují, že meditace může zlepšit Vaše duševní zdraví a vyrovnat se s náročnými situacemi. Takže získáním nového návyku meditace můžete začít žít šťastnější a naplněnější život.

Zajímáš se o meditaci?

Každý týden posíláme e-mail s dobrými tipy či zajímavostmi z našeho světa.

Gratulujeme! Úspěšně jste se přihlásil k odběru.
Hups, někde se vyskytla chyba. Zkuste to prosím ještě jednou.

Přečti si

Zobrazit blog

Calmio v číslech

4,6/5,0

Recenze na Google/App Store

90 000+

Stažení aplikace

1 800+

Stažení aplikace

Zkusit Calmio nic nestojí

Začít meditovat nikdy nebylo jednodušší. Stáhni si Calmio zdarma, nadechni se a zkus třeba náš volně přístupný základní kurz.

Buďte vřelí ke své mysli

Přístup ke sbírce více než 150 meditací na všechno od zmírnění stresu, klidné spaní až posílení sebevědomí.

Usínejte v posteli se zvuky přírody, hudbou či dechovými cvičeními.

Vytvoř si z mindfulness denní rutinu a zkvalitni svůj život díky meditační praxi.