Zpět na výpis článků

Jak lépe zvládat stres

Jak se zbavit stresu? To je v dnešní uspěchané době pro mnohé otázka číslo jedna. Ačkoliv stres z našich životů pravděpodobně nikdy nevymizí nadobro, můžeme do své každodenní rutiny zařadit pár činností a zvyků, které nám s jeho zvládáním pomohou. Díky nim můžeme na stres reagovat lépe, budeme celkově klidnější, vyrovnanější i spokojenější. Nevěříte? Vyzkoušejte naše tipy sami.

Každodenní pobyt v přírodě je základ

To, že je příroda pro naše duševní zdraví opravdu prospěšná, prokázala nejedna studie. Pobyt v přírodě má blahodárné účinky na celý organismus. Proto bychom ho měli praktikovat co nejčastěji. Zkuste se každý den projít třeba jen po parku nebo na pár minut pozorovat proud vody v řece. Účinkem možná budete překvapeni – utřídíte si myšlenky, strávíte chvilku sami se sebou, bude pro vás snazší snášet věci s klidem a celkově se budete cítit lépe.

Meditace uzdravuje

Meditace je v dnešní době stále oblíbenější. A není se čemu divit. Pravidelné meditování totiž vede ke snížení stresu a má významný vliv i na náš celkový zdravotní stav. Výzkumy například ukázaly, že meditace snižuje negativní účinky probíhajícího stresu na mozek.

Pokud byste meditovali rádi, ale nevíte jak na to, může vám pomoct Váš chytrý telefon. V aplikaci Calmio najdete desítky nejrůznějších meditačních kurzů, včetně těch věnujících se stresu. Meditační aplikace Calmio Vám s ovládnutím této blahodárné techniky pomůže. Čím dříve kouzlo meditace objevíte, tím lépe budete stres zvládat.

Plánujte, plánujte, plánujte

Vytvářejte si to-do listy na další den i dlouhodobé plány, třeba týden či měsíc dopředu. Včasné plánování Vám pomůže k vyšší produktivitě, ale také k menšímu stresu během dne.

Skvělým způsobem k ušetření času při plánování je pak vytvoření vlastní každodenní rutiny. Díky té se vyhnete zbytečnému plánování opakovaných činností, ale ke každému dnu vám postačí zapsat si jen to opravdu podstatné.

Náš tip: Zařaďte do své každodenní rutiny krátkou ranní meditaci. Díky tomu si vytvoříte pozitivní ranní návyk, připravíte se na nový den a stanovíte si záměry. Vyzkoušet můžete třeba denní meditace z naší aplikace.

Buďte vděční a radujte se z maličkostí

Snažte se radovat z každodenních maličkostí, které nám život přináší. Můžete si tvořit i tzv. „deník vděčnosti“. Do toho si každý večer zapište, za co jste ve svém životě vděční a co vám v daný den udělalo radost. Když se nad takovými věcmi opravdu zamyslíte, budete se na vše dívat pozitivněji a možná si uvědomíte, že jste některé záležitosti doposud vnímali zbytečně pesimisticky.

Dýchejte pořádně a vědomě

Hluboké dýchání působí na organismus jako okamžité zklidnění. Kdykoliv budete mít pocit, že bouchnete, zkuste se na chvíli postavit a párkrát se opravdu zhluboka nadechnout, dokud nebudete klidnější. Možná se pak budete na věci dívat jasněji a racionálněji.

Náš tip: Vyzkoušejte třeba dýchací techniky podle Wim Hofa. Ty mohou mít přínosný efekt nejen pro naši psychiku, ale i fyzické zdraví.

Ve zdravém těle zdravý duch

Pohyb funguje jako přírodní antidepresivum a je to skvělá cesta jak eliminovat stres, strávit kvalitní čas sám se sebou a ještě udělat něco navíc pro zdraví i vzhled. Nemusíte najednou začít každý den běhat maraton. Vyzkoušet můžete jógu nebo do své denní rutiny zařadit krátkou procházku – někdy může nahradit třeba „zbytečnou“ cestu autem.

Jezte kvalitní stravu a dostatečně pijte

Nezapomínejte na to, že (nejen) když jsme pod tlakem, je velmi důležité tělo kvalitně vyživovat. Soustřeďte se zejména na syrovou stravu s vysokým obsahem vitamínu C, jež významně přispívá ke zvládání stresu, a to jak z krátkodobého, tak i dlouhodobého hlediska.

Každá krize jednou přejde

Pamatujte, že nic netrvá věčně a že střídání pocitů štěstí s horšími obdobími je naprosto normální u každého z nás. Jedno je však jisté – po každé bouřce opět vyjde slunce☺ Však si sami vzpomeňte, kolikrát v životě jste se již stresovali nebo se cítili pod psa. Stálo to za to? Myslíme si, že se zpětným pohledem nám dáte za pravdu, že určitě ne.

Zajímáš se o meditaci?

Každý týden posíláme e-mail s dobrými tipy či zajímavostmi z našeho světa.

Gratulujeme! Úspěšně jste se přihlásil k odběru.
Hups, někde se vyskytla chyba. Zkuste to prosím ještě jednou.

Přečti si

Zobrazit blog

Calmio v číslech

4,6/5,0

Recenze na Google/App Store

90 000+

Stažení aplikace

1 800+

Stažení aplikace

Zkusit Calmio nic nestojí

Začít meditovat nikdy nebylo jednodušší. Stáhni si Calmio zdarma, nadechni se a zkus třeba náš volně přístupný základní kurz.

Buďte vřelí ke své mysli

Přístup ke sbírce více než 150 meditací na všechno od zmírnění stresu, klidné spaní až posílení sebevědomí.

Usínejte v posteli se zvuky přírody, hudbou či dechovými cvičeními.

Vytvoř si z mindfulness denní rutinu a zkvalitni svůj život díky meditační praxi.