Zpět na výpis článků

Jak (a proč) si zrekapitulovat loňský rok a vytvořit si vizi do toho nového

Projít si znovu předešlý rok a zamyslet se nad tím, co se událo, je důležité pro naše budoucí směřování. Díky rekapitulaci se můžeme poučit, zavzpomínat nebo si jen tak udělat radost. Hlavní ale je, že nám pomůže s vykročením do nového roku. Jak si takovou rekapitulaci a následnou vizi vytvořit?

Udělejte si chvilku času sami na sebe, sedněte si, zamyslete se a na papír si vypište důležité činy a rozhodnutí, která jste během posledních dvanácti měsíců udělali. Pokud vám to pomůže se vzpomínáním, můžete si nejprve vypsat jednotlivé měsíce nebo třeba jen roční období.

Nehledejte ale smutné zážitky. Naopak si zkuste si vzpomenout na cokoliv, co Vás nějak pozitivně ovlivnilo, nebo na co jste pyšní – pomohli jste někdy sousedce s nákupem, uvařili jste kamarádovi oběd, když byl nemocný, cestovali jste nebo jste se třeba zúčastnili nějaké dobročinné akce? Napište si to. Kromě jednotlivých vzpomínek však můžete zařadit i bohulibé zvyky, které jste během roku praktikovali nebo seznam věcí, které jste se naučili.

Proč jsou pozitivní vzpomínky důležité?

Vybavování si pozitivních vzpomínek má podle studií příznivý dopad na naši náladu a údajně pomáhá tlumit stres. Zároveň si díky takové rekapitulaci uvědomíte, na čem Vám v životě opravdu záleží, a pomůžete utišit svého vnitřního kritika.

Náš mozek si přitom negativní vzpomínky pamatuje lépe a vybavuje častěji než ty příjemné. Podle výzkumů však můžeme toto nastavení otočit ke svému prospěchu. A začátek nového roku je pro tuto změnu jako dělaný.

Vytvořte si vizi do nového roku

Vytvářet si dlouhý seznam všemožných předsevzetí, které by měla splňovat naše ideální představa o nás samotných, není příliš dobrý nápad. Když si toho na sebe navalíte hodně, pravděpodobně Vás dřív či později dožene frustrace, a dost možná se nakonec vykašlete na všechny cíle, které jste si stanovili.

Jít do nového roku s nějakou vizí Vám ale může pomoct ujasnit si představu o svém budoucím já a nasměřovat Vás k plnění svých cílů. Namísto podrobného rozepisování desítek či stovek konkrétních změn nebo úkolů si ale raději vypište jen pár nejdůležitějších věcí, které chcete do svého života nově zařadit, případně pozitivních zvyků, které již praktikujete a chcete si je i nadále udržet.

Zajímáš se o meditaci?

Každý týden posíláme e-mail s dobrými tipy či zajímavostmi z našeho světa.

Gratulujeme! Úspěšně jste se přihlásil k odběru.
Hups, někde se vyskytla chyba. Zkuste to prosím ještě jednou.

Přečti si

Zobrazit blog

Calmio v číslech

4,6/5,0

Recenze na Google/App Store

90 000+

Stažení aplikace

1 800+

Stažení aplikace

Zkusit Calmio nic nestojí

Začít meditovat nikdy nebylo jednodušší. Stáhni si Calmio zdarma, nadechni se a zkus třeba náš volně přístupný základní kurz.

Buďte vřelí ke své mysli

Přístup ke sbírce více než 150 meditací na všechno od zmírnění stresu, klidné spaní až posílení sebevědomí.

Usínejte v posteli se zvuky přírody, hudbou či dechovými cvičeními.

Vytvoř si z mindfulness denní rutinu a zkvalitni svůj život díky meditační praxi.