Zpět na výpis článků

Nejsnazší způsob jak obnovit celkovou pohodu a zdraví mozku i těla? Spánek

Spánek patří společně s kvalitní stravou a pohybem k základním pilířům zdravého životního stylu. Přesto mu spousta lidí nevěnuje zdaleka tolik pozornosti a času, kolik si zaslouží.

Podle průzkumu společnosti STADA trápí problémy se spánkem více jak třetinu Evropanů. Spánek přitom ovlivňuje nejen to, jak se během dne cítíme, ale i naši schopnost soustředění, produktivitu a dlouhodobé zdraví. Co se ale vlastně s naším tělem během spánku děje? Pojďme se podívat na pět hlavních důvodů, proč spíme.

Zpracování vzpomínek

Když se vám během dne něco přihodí nebo se něco naučíte, neuloží se to do vaší hlavy jen tak. Ukládání vzpomínek do dlouhodobé paměti je poměrně složitý proces. Proto si váš mozek veškeré zážitky a nabité zkušenosti během dne ukládá pouze do jakési rezervní paměti.

Až během noci dochází k jejich zápisu na náš neuvěřitelně obrovský pevný disk (čtěte dlouhodobou paměť), propojení s ostatními vzpomínkami, vypuštění nepodstatných informací a uchování kontextu. Proto je kvalitní spánek tak důležitý pro naše kognitivní funkce, jako je nejen paměť, ale i učení nebo myšlení.

Úspora energie

Během dne naše tělo nejen přijímá, ale hlavně vydává energii. A spánek je jedním ze způsobů jak tento výdej omezit. Během spánku se totiž výrazně zpomalí náš metabolismus a v těle se zůstanou „zapnuté“ pouze životně důležité funkce. Že jde o opravdu výraznou pomoc dokazují i studie. Podle těch nám totiž spánek denně ušetří až 35 % energie oproti tomu, kdybychom zůstali celý den vzhůru.

Tip: Pokud vás trápí problémy se spánkem, můžete vyzkoušet jednoduché dýchací techniky nebo triky, kterými si s usínáním pomáhají lidé v různých koutech světa. Podle studií pak může kvalitu spánku zlepšit také meditace. V aplikaci Calmio nyní najdete nové kurzy „Na kutě“, v nichž vám příjemný hlas pomůže s hladkým odchodem do říše snů. A psst… Ke každému předplatnému aplikace Calmio nyní dostanete zdarma hebounký meditační polštář. Tak rychle, dokud ještě jsou!

Regenerace buněk

Každou minutu v našem těle zemře zhruba 70 milionů buněk. Není však důvod k panice. Naše tělo je totiž všechny opět nahradí novými, zdravými buňkami. Tento regenerační proces je však nejvýkonnější právě během spánku.

V noci dochází k obnovování mozkových buněk, růstu tkání nebo regeneraci svalů. Takže až Vás příště bude bolet hlava nebo si přihodíte drobné zranění, například během sportu, a někdo Vám řekne: „Vyspi se z toho,“ budete vědět, že nejde o úplně zcestnou poznámku. Občas totiž opravdu stačí pouze spánek, abyste se opět cítili lépe.

Pročištění mozku

Už jsme zmínili, že, když spíme, obnovují se mozkové buňky a dochází k ukládání vzpomínek. V našem mozku se toho ale děje mnohem více. Spánek umožňuje neuronům a nervovým buňkám přeskupovat se. Náš glymfatický systém zároveň v noci rozpouští a transportuje odpadní látky, čímž mozek očisťuje. Díky tomu dochází ke zlepšení našich kognitivních funkcí, zklidnění emocí a přípravě mozku na další den.

Regulace hladu

Kvalitní spánek ve zdravé míře je zároveň klíčový pro naši fyzickou kondici. Ovlivňuje totiž hormony jako ghrelin, vyvolávající v nás chuť k jídlu, a leptin, který způsobuje, že se cítíme sytí.

Během spánku se hladina ghrelinu snižuje, protože nevydáváme tolik energie, a tudíž ani nechceme tolik jíst. Při nedostatku spánku se naopak ghrelin vyplavuje a leptin je utlumen, takže chceme jíst více, než bychom potřebovali. Kvůli tomu můžou podle studií problémy se spánkem způsobovat například obezitu, nebo i diabetes druhého typu.

Určitě se proto snažte význam spánku nepodceňovat a řiďte se základy spánkové hygieny. Vyhnete se celé řadě problémů a budete se cítit lépe, než kdybyste svému tělu dostatečný odpočinek nedopřáli. Tak pěkné sny .😴

Zajímáš se o meditaci?

Každý týden posíláme e-mail s dobrými tipy či zajímavostmi z našeho světa.

Gratulujeme! Úspěšně jste se přihlásil k odběru.
Hups, někde se vyskytla chyba. Zkuste to prosím ještě jednou.

Přečti si

Zobrazit blog

Calmio v číslech

4,6/5,0

Recenze na Google/App Store

90 000+

Stažení aplikace

1 800+

Stažení aplikace

Zkusit Calmio nic nestojí

Začít meditovat nikdy nebylo jednodušší. Stáhni si Calmio zdarma, nadechni se a zkus třeba náš volně přístupný základní kurz.

Buďte vřelí ke své mysli

Přístup ke sbírce více než 150 meditací na všechno od zmírnění stresu, klidné spaní až posílení sebevědomí.

Usínejte v posteli se zvuky přírody, hudbou či dechovými cvičeními.

Vytvoř si z mindfulness denní rutinu a zkvalitni svůj život díky meditační praxi.