Zpět na výpis článků

Nejde Vám usnout? Zde je 5 nejčastějších důvodů proč.

Je večer, ležíte v posteli, víte, že vás ráno čeká brzké vstávání, převalujete se ze strany na stranu, ale ne a ne usnout. Nebo se vám třeba už zalehnout povedlo, ale uprostřed noci jste se probudili a hlavě se už zpět do spánku nechce? Taková situace patrně občas potká každého. Jenže co s ní?

Ať už vás trápí nespavost dlouhodobě nebo se dostaví jen občas, měli byste s ní bojovat. Spánek je pro naše zdraví extrémně důležitý a jeho nedostatek nejenže zhoršuje náš výkon během dne, ale zároveň může být i nebezpečný. Abyste ale tento problém porazili, je nejprve potřeba identifikovat jeho příčinu. Proto pro vás máme několik možných důvodů, které za vaší nespavostí můžou stát.

Přetopená nebo moc chladná místnost

Spousta lidí si na noc pokoj pořádně vytápí a pobyt v horkém prostředí si přímo užívá. Teplo navíc naše tělo přirozeně unavuje, takže se vyhřátí místnosti může zdát jako dobrý nápad. Podle odborníků je ale pro spánek ideální teplota okolo 18-19 stupňů Celsia. Teplejší nebo chladnější prostředí nutí tělo více regulovat svoji teplotu a zvyšuje šanci probuzení uprostřed noci.

Když totiž tělo usne, zpomalí svůj metabolismus a sníží svou teplotu. Takže to, co je během usínání příjemné, může způsobit to, že se uprostřed noci probudíte celí zpocení a neschopní znovu usnout.

Hluk nebo světlo

Zažil to asi každý. Chce se vám spát, ale z chodby prosvítá světlo nebo se odněkud neustále ozývá hluk. Pokud vám nejde spát kvůli jednomu z těchto důvodů, nejspíš si toho jste vědomi. To, že je pro spánek ideální co nejtemnější místnost, je ale fakt podložený vědou. Čím větší tma, tím více dokáže vaše tělo produkovat melatonin – hormon, který zásadně ovlivňuje váš cirkadiánní rytmus. Snažte se proto jakékoliv zdroje světla na noc odpojit, případně vyzkoušejte třeba škrabošku.

Úzkosti a stres

Pokud vás v životě něco trápí a máte toho plnou hlavu, promítne se to i do vašeho spánku. Všechny zlé myšlenky se před spaním nakupí a obsadí váš mozek. Přestože na úzkosti a stres neexistuje snadný univerzální recept, můžete proti nim zkusit bojovat například pomocí meditací. Meditace pomáhá vašemu mozku lépe reagovat na negativní myšlenky a nenechat se jimi zahnat do kouta.

Tip: Pokud s meditací zatím nemáte zkušenosti, může vám pomoct meditační aplikace Calmio. Ta nabízí kurzy jak pro úplné začátečníky, tak ostřílené profíky. A nově v ní najdete také lekce “Na kutě”, které vám pomohou právě při problémech s usínáním.

To, že meditace může opravdu pomoci, podkládá například metaanalýza z roku 2013. V té autoři prozkoumali 209 studií věnujících se mindfulness či meditaci a své poznatky shrnuli takto: „Mindfulness terapie je efektivní léčbou pro škálu psychologických problémů a obzvláště účinná je při potlačování úzkostí, depresí či stresu.“

Návykové látky

Nejspíš asi víte, že káva a jiné kofeinové nápoje vašemu spánku příliš neprospívají. Naopak tělo ještě nabudí a od spánku ho co nejvíce odrazují. Věděli jste ale, že na spánek může mít negativní vliv i alkohol nebo tabák? A usínání může ztížit i jediná sklenička nebo cigareta. Když se naopak budete návykovým látkám před spaním vyhýbat, usnadníte si nejen usínání, ale zároveň zvýšíte i celkovou kvalitu spánku. Takže navečer raději jen čistou vodu.

Přepracování

Je logické, že když se tělo unaví, snáze se mu pak usíná. To lze pozorovat například po sportovním výkonu nebo celodenním výletu. Pokud to ale přeženete a únavu tzv. přechodíte, můžete se dostat do další fáze, kdy vaše tělo popadne druhy dech a poté mu nejde usnout, i když už bude moct. To však výrazně nabourává váš cirkadiánní rytmus, což může mít celou řadu neblahých následků.

Proto své tělo poslouchejte a když se ozve, že je čas na spánek, měli byste mu ho dopřát. Zároveň se snažte řídit pravidly spánkové hygieny a když se vám nebude příště dařit usnout, vyzkoušejte třeba některé triky, kterými si s usínáním pomáhají lidé v různých částech světa. Přejeme příjemné usínání.

Zajímáš se o meditaci?

Každý týden posíláme e-mail s dobrými tipy či zajímavostmi z našeho světa.

Gratulujeme! Úspěšně jste se přihlásil k odběru.
Hups, někde se vyskytla chyba. Zkuste to prosím ještě jednou.

Přečti si

Zobrazit blog

Calmio v číslech

4,6/5,0

Recenze na Google/App Store

90 000+

Stažení aplikace

1 800+

Stažení aplikace

Zkusit Calmio nic nestojí

Začít meditovat nikdy nebylo jednodušší. Stáhni si Calmio zdarma, nadechni se a zkus třeba náš volně přístupný základní kurz.

Buďte vřelí ke své mysli

Přístup ke sbírce více než 150 meditací na všechno od zmírnění stresu, klidné spaní až posílení sebevědomí.

Usínejte v posteli se zvuky přírody, hudbou či dechovými cvičeními.

Vytvoř si z mindfulness denní rutinu a zkvalitni svůj život díky meditační praxi.