Zpět na výpis článků

10 ranních návyků, které pozitivně ovlivní celý den

Ráno dělá den. Ranní ptáče dál doskáče. Vstát levou nohou. Anebo pravou! K ránu se pojí celá řada rčení a pořekadel, které nám připomínají, že první minuty či hodiny po probuzení mají obrovský vliv na zbytek celého našeho dne. Jak tedy z rána vytěžit maximum tak, abychom se cítili šťastní a plní energie až do večera?

Tim Cook, CEO společnosti Apple, vstává ve 3:45. Po krátké procházce usedá k počítači, aby vyřídil veškeré e-maily a v 5 hodin jde do posilovny. Abyste byli během dne produktivní a spokojení, určitě to samé nutně dělat nemusíte.

Ranní rutina je stěžejní v tom, že Vám hned ze začátku dne pomáhá udržovat určitý řád. Zejména je však důležité, aby pro Vás bylo ráno příjemné a dokázali jste během něj tělo efektivně probudit a namotivovat na zbytek dne. Přinášíme proto užitečných 10 návyků, které Vám s tím pomůžou.

Pořádně se vyspěte

Kvalitní den začíná kvalitním spánkem. Bez toho se totiž budete cítit unavení, zhorší se Vám schopnost soustředění a zároveň riskujete celou řadu dlouhodobých zdravotních problémů, jako jsou například kardiovaskulární onemocnění.

Dospělý člověk by měl spát alespoň 7-8 hodin denně, a to nejlépe v tmavé místnosti s teplotou okolo 18,5 °C. Zároveň se alespoň 30 minut před usnutím vyhýbejte jakýmkoliv displejům a snažte se každý den chodit do postele ve stejný nebo alespoň podobný čas.

Vstávejte pravidelně

Kromě kvality spánku je důležitá i jeho pravidelnost. Již jsme zmínili, že byste měli pravidelně chodit spát ve stejný čas, to samé ale platí i o vstávání. Pokud se Vám bude dařit dlouhodobě skákat z postele ve stejnou dobu, váš cirkadiánní rytmus si na to zvykne a budete se budit v daný čas bez budíku, což s sebou přináší celou řadu výhod. Tělo bude více odpočaté, a Vy se tak během dne dokážete lépe soustředit a budete se cítit více v přítomném okamžiku.

Nechte sociální sítě stranou

Míváte hned po probuzení nutkání popadnout mobil a jít se podívat, co je nového na Instagramu či Facebooku? Zkuste raději tyto aplikace během vstávání nezapínat. Projíždění sociálních sítí hned z rána, když ještě mozek není stoprocentně probuzený, je pouze pasivní aktivita, která může narušovat Vaši produktivitu.

Zacvičte si

Pro lepší den není potřeba se hned zrána úplně zapotit. Lehká fyzická aktivita ale pomáhá aktivovat svaly a vysílá tělu signál, že nový den je tu. Ranní cvičení navíc podporuje kognitivní funkce mozku, jako je paměť, myšlení či pozornost. Zkuste do své ranní rutiny zařadit třeba populární cvičení Pět Tibeťanů, krátký běh nebo jógu.

Ustelte si postel

Je to tak jednoduché, jak to zní. Když si hned po probuzení ustelete postel, můžete si v hlavě rovnou odškrtnout jeden pomyslný úkol, čímž pomůžete nastartovat mozek a namotivovat ho k plnění dalších výzev. A ustlaná postel zároveň působí estetičtěji než rozházené peřiny.

Zameditujte si

Krátká meditace po ránu může mít na zbytek celého dne až překvapivý vliv. Pomůže Vám totiž pročistit mysl, zlepšuje schopnost soustředění a hlavně uvědomění si sebe sama. Díky tomu dokážeme lépe prožívat přítomný okamžik a soustředit se na věci, které se dějí tady a teď.

Tip: Naučit se kvalitně meditovat vyžaduje pravidelný cvik. Pomoct Vám může naše aplikace Calmio, která Vás provede úplnými začátky i pokročilými technikami. Do ranní rutiny pak obzvlášť doporučujeme zakomponovat kurzy Zklidnění mysli nebo Lepší soustředění. Vyzkoušet můžete také naše denní meditace.

Dejte si studenou sprchu

Studená voda zrychluje srdeční tep i krevní tlak, čímž pomáhá naše tělo rozproudit. Studené sprchy s sebou ale přinášejí i celou řadu dlouhodobých zdravotních přínosů, jako je snížení svalových křečí, lepší hojení zánětů či úleva od úzkostí. Před spaním se naopak doporučuje spíše sprchování teplou vodou, která tělo zklidňuje a připravuje ho na zasloužený odpočinek.

Dopřejte si kvalitní snídani

Ne nadarmo se často říká, že snídaně je nejdůležitější jídlo dne. Jde totiž o první stravu, kterou do sebe během dne dostaneme. Je potřeba, aby nás na nějakou dobu zasytila a zároveň nám chutnala, protože i taková maličkost dokáže hned zkraje dne zvednout naši náladu.

Zároveň je důležité, aby nás snídaně co nejvíce nasytila, nejlépe na celé dopoledne, protože to je právě čas, během kterého je většina lidí nejproduktivnější. Příprava jídla během dne nám navíc může brát drahocenný čas. Proto je lepší si vyhradit pár minut navíc hned z rána a nějakou tu svačinu či oběd si připravit rovnou se snídaní.

Uspořádejte si úkoly

Pokud jste si nepřipravili seřazený to-do list na tento den už předešlý večer, rozhodně byste to měli dohnat ráno. Vytvořit si seznam věcí, které potřebujete během dne udělat, a seřadit si je podle priority Vám výrazně ulehčí organizaci celého dne. Nebudete se už totiž muset s žádným plánováním trápit a budete se moct pouze soustředit na řešení konkrétních úkolů.

Připravte svůj mozek na skvělý den

Svému mozku byste měli dát ze začátku dne čas na rozkoukání a pomalé nastartování se. Není tedy úplně vhodné rovnou začít řešit náročné úkoly, ale spíš svou hlavu jen nějak užitečně zaměstnat – můžete si například přečíst noviny, podívat se na edukativní video, vyplnit křížovku nebo si třeba vzít papír, upustit uzdu své fantazii a jen tak psát své myšlenky či nápady.

Doufáme, že pro Vás bude jakékoliv vstávání díky ranní rutinně snazší a každý den odstartujete tím nejlepším možným způsobem.

Zajímáš se o meditaci?

Každý týden posíláme e-mail s dobrými tipy či zajímavostmi z našeho světa.

Gratulujeme! Úspěšně jste se přihlásil k odběru.
Hups, někde se vyskytla chyba. Zkuste to prosím ještě jednou.

Přečti si

Zobrazit blog

Calmio v číslech

4,6/5,0

Recenze na Google/App Store

90 000+

Stažení aplikace

1 800+

Stažení aplikace

Zkusit Calmio nic nestojí

Začít meditovat nikdy nebylo jednodušší. Stáhni si Calmio zdarma, nadechni se a zkus třeba náš volně přístupný základní kurz.

Buďte vřelí ke své mysli

Přístup ke sbírce více než 150 meditací na všechno od zmírnění stresu, klidné spaní až posílení sebevědomí.

Usínejte v posteli se zvuky přírody, hudbou či dechovými cvičeními.

Vytvoř si z mindfulness denní rutinu a zkvalitni svůj život díky meditační praxi.