Zpět na výpis článků

Jak umlčet vnitřního kritika a být více sebevědomý?

Dokázat se sám na sebe kriticky podívat je občas potřeba. Tato schopnost nám umožňuje se zlepšovat a učit se ze svých chyb. Když je ale vnitřní kritik příliš hlasitý, může ohrožovat nejen psychické zdraví, ale i snižovat produktivitu. Podívejme se, jak takového kritika utišit a nabýt trochu sebevědomí. Naučte se s námi sami sebe podporovat v seberozvoji, a nenechat se svým vnitřním hlasem demotivovat.

Kdo je to vnitřní kritik?

Všichni máme v hlavě vnitřní hlas, který s námi neustále komunikuje. Říká nám, co máme dělat, pomáhá nám s rozhodováním, tvorbou názorů či vyvozování závěrů. Výzkumy ukazují, že to, jak mluvíme sami se sebou má silný vliv na naše duševní i fyzické zdraví.

Možná jste si někdy v hlavě řekli větu typu: „Dnes jsem nebyl/a cvičit a ještě jsem odpoledne snědl/a tabulku čokolády.“ Ta sama o sobě nic neznamená. Záleží ale na tom, jak Vám odpoví Váš vnitřní hlas. Jedna možnost zní zhruba takto „To nevadí, kvůli jednomu vynechanému dni se přeci moje forma nezhroutí“. Často ale zareaguje mnohem agresivněji, například: „To je strašné, porušila jsem svůj režim, jedla jsem čokoládu. U ničeho nevydržím, nemám sebe disciplínu, jsem k ničemu“.

Takový hlas může mít za následek, že těmto myšlenkám uvěříme, přestože jsou extrémně zabarvené a nepravdivé. To kvůli tomu, že naše pocity a myšlení jsou dvě oddělené věci, které se navzájem mohou pozitivně, ale i velmi negativně ovlivňovat.

Proč jsme k sobě kritičtí?

To, že jsme sami vůči sobě kritičtí, je naprosto přirozené. Proč? Naši dávní předkové totiž žili ve světě plném nebezpečí a měli větší šanci přežít, když byli připraveni na nejhorší. Proto se v nás vyvinul instinkt, který upřednostňuje spíše negativní myšlení. V dnešním světě na nás už sice tolik nástrah nečíhá, ale instinkt v nás dále přetrvává.

Jak umlčet vnitřního kritika?

Pojďme se tedy konečně podívat na to, jak svého vnitřního kritika umlčet a naučit se své činy hodnotit konstruktivně.

Neporovnávejte se s ostatními

Tato oblíbená neřest je v době sociálních sítí naprosto pochopitelná. Při brouzdání na Instagramu totiž vídáme „dokonalé“ životy ostatních lidí, a snadno propadneme myšlence, že všichni okolo jsou lepší než my.

Je však potřeba si uvědomit dvě věci. Za prvé, že lidé na sociální sítě dávají pouze ten nejlepší a často i přikrášlený obraz sebe sama. Za druhé, s ostatními se ani porovnávat nemůžete. Každý je naprosto jiný, má jiné potřeby, zájmy a možnosti. Dělejte to, co baví a naplňuje Vás, a ne to, co si myslíte, že působí dobře.

Vzhlížet k zajímavým osobnostem a snažit se inspirovat jejich činy je bezpochyby dobrá věc. Pokud se Vám však něco hned nepovede nebo budete mít pocit, že v něčem nejste dostatečně dobří, s nikým se nesrovnávejte - ničím Vám to totiž nepomůže. Nesnažte se nikoho napodobovat, ale zkoušejte se zlepšovat a dělejte prostě to, co Vás dělá vámi.

Poslechněte si svou vlastní kritiku

Tento bod zní možná trochu kontraproduktivně, ale věřte, že dává perfektní smysl. Těžko totiž můžete se svým vnitřním kritikem zápasit, když nebudete vědět, co vám vlastně říká. Poslechněte si ho a zkuste třeba i některé myšlenky, které vás ovlivňují, napsat na papír.

Máte pocit, že na něco nemáte nebo že se nesnažíte dostatečně? Nad každou takovou otázkou, která se ve vás probouzí, se zamyslete. Vypište si důvody, proč to nejspíš není tak úplně pravda. Nesnažte se hledat zbytečné výmluvy, ale vytvořte si seznam věcí, které se vám povedly nebo na které jste pyšní.

Zároveň se zkuste na chvíli stát sám svým psychologem a snažte se svého vnitřního kritika pochopit. Třeba zjistíte, že mu vadí opakování nějaké činnosti, která vás ve skutečnosti nijak nenaplňuje – může to být například nekonečné projíždění sociálních sítí, koukání na seriály nebo cokoliv jiného. Pokud nějakou takovou najdete, snažte se ji eliminovat, nebo alespoň co nejvíce omezit.

Tip: Pokud se vám nedaří nalézt, co konkrétně Vašemu vnitřnímu kritikovi vadí, vyzkoušejte meditaci. Díky té totiž dokážete sebe sama lépe pochopit a budete si více vědomi jak svých negativních, tak i pozitivních myšlenek. Meditace má navíc i celou řadu dalších výhod. V aplikaci Calmio můžete vyzkoušet třeba kurz Sebevědomí.

Je důležité si uvědomit, že negativní myšlenky nezastavíte – ve Vaší hlavě prostě budou. Představte si je jako auta, které pod Vámi jezdí, když stojíte na mostě. Auta tam jsou, mají nějakou barvu, velikost, posádku, ale vy je nijak posuzovat nemusíte. Snažte se takto trénovat svou mysl a nechte své myšlenky projet tak, jako auta projedou pod mostem a zmizí v dálce.

Podpořte své psychické zdraví pohybem

To, že pohyb celkově podporuje psychické zdraví, je fakt podpořený celou řadou studií. Při fyzické aktivitě se totiž většinou soustředíme primárně na konkrétní činnost a dostáváme se na jiné myšlenky, takže se poté dokážeme na věci dívat jasněji. Ať už pravidelné nebo občasné cvičení navíc přispívá k tomu, že se sami sebou cítíme lépe.

Zezačátku si můžete vyzkoušet jít třeba na chvíli zaběhat, vyjet si na kole, pár minut si zacvičit podle videa nebo se třeba dohodnout s kamarády a zahrát si společně nějaký sport. Všechny tyto aktivity totiž v mozku vyplavují endorfiny, tedy hormony štěstí.

Mluvte se sebou stejně jako s ostatními

Až se Vám příště stane, že Vás ohledně nějaké situace začnou napadat negativní myšlenky, představte si, že by se Vás na danou situaci zeptal někdo blízký. Jak mu odpovíte? Pravděpodobně laskavě, soucitně a snažili byste se jej podpořit. Zkuste takhle mluvit i sami se sebou. Jedině tak, když k sobě budeme laskavější, dokážeme se lépe přijmout takoví, jací jsme. A díky tomu se naučíme mít sami sebe opravdu rádi.

Buďte produktivní, ale odpočívejte

Většina lidí potřebuje mít životní cíle. Bez nich je obtížné fungovat a být se sebou šťastný. Snažte se proto vytyčit ty své a přibližte se jim – ať se chcete posunout v osobním životě, uspět v práci nebo třeba procestovat zemi křížem krážem.

Zároveň je ale potřeba si uvědomit, že i cesta může být cíl a že není důležité svých vytyčených met dosáhnout co nejrychleji, ale něco se při tomto procesu naučit, nabýt zkušenosti a užít si ho.

S tím se pojí i fakt, že odpočinek je důležitý, přirozený a není to nic, za co byste se měli trestat. Pokud budete neustále v zápřahu a nedopřejete si chvíli klidu, protože byste ze sebe měli špatný pocit, riskujete rychlé vyhoření a celou řadu dalších zdravotních problémů způsobených stresem.

Rada na závěr: Snažte se svému vnitřnímu kritikovi naslouchat, vypátrejte, co mu vadí, a snažte se to napravit. Neustále ale myslete na sebe, poznejte své limity a nezapomínejte, že odpočinek rozhodně není nic, za co byste se měli kritizovat.

Zajímáš se o meditaci?

Každý týden posíláme e-mail s dobrými tipy či zajímavostmi z našeho světa.

Gratulujeme! Úspěšně jste se přihlásil k odběru.
Hups, někde se vyskytla chyba. Zkuste to prosím ještě jednou.

Přečti si

Zobrazit blog

Calmio v číslech

4,6/5,0

Recenze na Google/App Store

90 000+

Stažení aplikace

1 800+

Stažení aplikace

Zkusit Calmio nic nestojí

Začít meditovat nikdy nebylo jednodušší. Stáhni si Calmio zdarma, nadechni se a zkus třeba náš volně přístupný základní kurz.

Buďte vřelí ke své mysli

Přístup ke sbírce více než 150 meditací na všechno od zmírnění stresu, klidné spaní až posílení sebevědomí.

Usínejte v posteli se zvuky přírody, hudbou či dechovými cvičeními.

Vytvoř si z mindfulness denní rutinu a zkvalitni svůj život díky meditační praxi.